Az ártéri erdő titkaival ismerkedtünk a Maros-parton

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság október 14-én őszi sétára hívta a természetbarátokat a Maros-ártér részterületére. A vezetett túrára öt településről, összesen tizenkét vendég érkezett.

Az időjárás kegyes volt, gyönyörű, melengető őszi napsütésben vágtunk neki az útnak. A túra tematikája az ártéri erdő és annak élővilága volt, így a hullámtéri réteken keresztül a parti erdős sávba tértünk be, ahol a vendégek tájékoztatást kaphattak az erdőről, mint társulásról, betekintést nyerhettek az erdei ökoszisztéma bonyolult, élő kapcsolatokon keresztül való működésébe. Megtekintettünk néhány tekintélyes, öreg, őshonos fajokhoz tartozó faegyedet, és azt is megfigyelhették a résztvevők, hogy milyen idegenhonos, inváziós fafajok veszélyeztetik a honos fák újulatát.

Közvetlenül a Maros partjára lesétálva, hatalmas, korhadó fatörzseket vizsgáltunk meg közelebbről. Láttuk, hogy a nagy mennyiségű, holt faanyag milyen rengeteg élőlénynek biztosít életteret és táplálékot. Egy ilyen fekvő fatörzsön láthattak a vendégek több gombafajt is, köztük egy védett, óriás bocskorosgombát, valamint egy igen megkapó színű, tűzpiros csengettyűgombát.

A partot szegélyező erdő mellett tovább haladva, egy út menti pocsolyánál, a sárban maradt lábnyomok segítségével vizsgálhattuk meg, milyen állatok jártak előttünk az ösvényen. Láttunk róka-, aranysakál- és borznyomot is, a rengeteg őz és vaddisznó patanyom mellett.

A túra további részében megtekintettük, mekkora fákat képesek a hódok kidönteni és friss hódrágást is láttak a résztvevők. Mindenkit lenyűgözött egy hatalmas, kosárlabda nagyságú óriás pöfeteg, mely az utunk mellett szórta spóráit az őszi avarban.

túra1
Fotó: Balla Tihamér
túra2
Fotó: Balla Tihamér
túra3
Fotó: Balla Tihamér
túra3
Fotó: Balla Tihamér