Átlagos költési siker a dévaványai kerecsensólymoknál

Kerecsensólyom fiókákat mértek fel a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei.

A nemzeti park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületének különlegessége, hogy az egyetlen olyan térség hazánkban, ahol a kerecsensólymok kizárólag fán található fészket foglalnak el. A fákra kihelyezett mesterséges alkalmatosságokon kívül az itt költő párok közül akadnak olyanok, amelyek egerészölyvek, vagy éppen parlagi sasok által rakott fészket vettek birtokba. 

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon idén hat kerecsensólyom-pár kezdett költésbe, de közülük egy párnál sajnos meghiúsult a költés. Valószínűleg más ragadozók martalékává váltak az utódok. A kerecsen párok összesen 13 fiókát nevelnek jelenleg ezen a környéken. Van olyan fészek, amelyikben csak egy fióka van, de olyan is akad, amelyikben négy. Az idei adatok így átlagos költési sikerről tanúskodnak ezen a részterületen. A felmérés során négy fészekben összesen kilenc fióka került meggyűrűzésre.

Kerecsen fiókák
Fotó: Szegedi Fruzsina
Kerecsen fióka
Fotó: Szegedi Fruzsina
Fészek
Fotó: Szegedi Fruzsina