Átadás: Dévaványán új téli szállást kaptak az őshonos állatok

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság utóbbi évtizedének legnagyobb beruházását adták át november 8-án a Dévaványa és Ecsegfalva között található Kőmagtári-táblán.

A „Pusztai élőhelyek fejlesztése Dévaványa térségében” elnevezésű, KEHOP-4.1.1-15-2016-000-42 azonosítószámú nyertes pályázat segítségével korszerű téli tartáshely épült az őshonos házi bivalyok és magyar szürke szarvasmarhák számára.

Az átadási ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Nagy István agrárminiszter, dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár, Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár, Dankó Béla országgyűlési képviselő, dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke és Valánszki Róbert, Dévaványa polgármestere.

A megjelenteket elsőként dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy a KMNPI megalakulása óta kiemelt feladatként kezeli az ősi magyar háziállat-fajták állományának növelését. A most átadott, 1 milliárd 447 millió forintos fejlesztés keretében megépült egy 400 állat befogadására alkalmas szürkemarha-szárnyék, valamint egy 2500 négyzetméteres (karámokkal együtt) bivalyistálló, ahol 200 bivalyt helyeztek el. A Makovecz Imre építészeti örökségét folytató iroda tervei alapján készült komplexumban gulyásszállás, iroda, szociális helyiségek, gépszín, kútház, tűzivíz-tároló és trágyatároló is helyet kapott.  A beruházáshoz 1,2 milliárd forint pályázati támogatást kapott az Igazgatóság. Az egyes épületrészeket csaknem egykilométeres úthálózat köti össze.

A projekt természetvédelmi célja a nemzeti park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén élő, nemzetközi jelentőségű túzokállomány kedvező élőhelyi feltételeinek megteremtése, védelme. A legeltetéssel történő területkezelés további célja a pannon szikes sztyeppek és mocsarak fenntartása, hosszú távú megőrzése.

Valánszki Róbert, Dévaványa polgármestere kiemelte, hogy az épületeket művészi szinten valósították meg, ezáltal a térség turisztikai látványosságainak listája is bővült.

Dankó Béla országgyűlési képviselő szólt arról, hogy Magyarországon mintegy 700 turisztikai látványosság van, melyeknek csaknem fele a nemzeti parkok területén található.

Dr. Kulcsár László, a NAK Békés megyei elnöke kiemelte: ez a beruházás egy fontos stratégiai program része. E program pedig nem más, mint a természeti értékek megóvása, megőrzése a jövő nemzedékei számára.

Dr. Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy a most megépült téli tartáshely egy értékmentő, jövőbe mutató beruházás. Mint mondta, az államnak kiemelt feladata a génmegőrzés. Az őshonos állatok génjeiben ugyanis olyan kincsek rejtőznek, melyeket, ha egyszer elveszítünk, akkor visszahozni már nem lehet. A tíz hazai nemzeti park közül messze kiemelkedően a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság rendelkezik a legnagyobb őshonos állatállománnyal. 

Az agrárminiszter szólt arról is, hogy az ország területének több mint egyötöde védett természeti terület. Az elmúlt tíz év során 80 milliárd forintból 200 beruházást valósítottak meg, s mintegy 320 ezer hektáron javították az élőhelyek állapotát. 

átadó
Fotó: Lipták Judit
átadó
Fotó: Lipták Judit
átadó
Fotó: Lipták Judit