Aranylilék népes csapatai a Nagy-Zsombékon

Napok óta legalább nyolcszáz aranylile állomásozik a Körös-Maros Nemzeti Park Montág-puszta részterületén található Nagy-Zsombékon.

Aranylilékkel Magyarországon csak a tavaszi és az őszi vonulási időszakban találkozhatunk. Eurázsia északi részén, tundrákon, mocsarakon, lápokon költenek. A telet Nyugat- és Dél-Európában töltik.

Csapatosan vonulnak, időnként a bíbicek között is elvegyülnek. A Montág-pusztán található, mocsaras Nagy-Zsombék a jelek szerint megfelelő pihenő- és táplálkozóhelyül szolgál számukra, ugyanis napok óta több száz egyedből álló csapataikat figyeljük meg itt.

Az aranylilék barna tollruháját sárgás pöttyök tarkítják, a nászidőszakban azonban a hímek hasa és torka fekete színűre változik, s a levegőben táncot lejtve, énekelve csábítják a tojókat. Évente egyszer költenek, fészekaljuk 3-4 tojásból áll, melyen felváltva kotlik a hím és a tojó. Az aranylilék rovarokkal, lárvákkal, férgekkel és más gerinctelenekkel táplálkoznak.

Tavasszal március-áprilisban, ősszel pedig szeptembertől egészen decemberig találkozhatunk vonuló aranylilékkel Magyarországon.

aranylile
Fotó: Palcsek István Szilárd