Aranyfürt: sárga virágszőnyeg a szikes pusztákon

A Körös-Maros Nemzeti Park szikes pusztáin ilyenkor, szeptemberben a sóvirágok lila szőnyegét felváltja az őszirózsák szintén lila mezeje. Több helyszínen egy errefelé ritka őszirózsafaj, az aranyfürt sárga virágaiban is gyönyörködhetünk.

A Dél-Alföldön három őszirózsafaj honos. Leggyakoribb a réti őszirózsa, amely tömegesen virít a szikes pusztákon. Élőhelye, s ezzel együtt állománya azonban folyamatosan csökken, ez indokolja védett státuszát. Másik, az előbbinél ritkább faj a sziki őszirózsa, amely a nagyon sós, s ezáltal más fajok számára kedvezőtlen helyeken is megél. Gyakran találkozhatunk vele szántással bolygatott területeken, vagy pusztai keréknyomok mentén is. A harmadik, s egyben legritkább őszirózsafaj az aranyfürt, melynek virágát nevének megfelelően már nem a lila, hanem az aranyló sárga szín jellemez. A másik két őszirózsafajtól eltérően az aranyfürtnek csupán csöves virágai vannak, nyelvesek nincsenek.

A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül a Kis-Sárréten, valamint a Kígyósi-tájegységhez tartozó, fokozottan védett Bélmegyeri Fáspusztán fordul elő legnagyobb mennyiségben. A szabadon látogatható szabadkígyósi Nagyerdőben, a kilátó közelében szintén vannak kisebb állományai. Akik tehát szeretnék megcsodálni az aranyfürt sárga virágait, azok a Kígyósi-tanösvényen sétálva megtehetik ezt, egészen október közepéig.

A kép illusztráció.

Fotó: Boldog Gusztáv László