Április 1-én újra megnyitja kapuit a dévaványai látogatóközpont

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontja április 1-én, pénteken ismét megnyitja kapuit. Az október 31-ig tartó szezonban számos érdekes, izgalmas látnivalóval, programmal és újdonsággal várjuk a természetbarátokat.

Mostantól minden nap (beleértve az ünnepnapokat is) 9.00 – 17.00 óráig leszünk nyitva. A belépődíj felnőtteknek 500 Ft, nyugdíjasoknak és diákoknak 400 Ft, a szakmai programok díja 500 Ft/fő.

A szezont április 1-én két állandó kiállítással nyitjuk. Az egyik egy válogatás „A Dél-Tiszántúl természeti képe” című tárlat anyagából. Ez a táj változásait mutatja be az őskortól napjainkig, s megismerhetjük belőle a nemzeti park természeti és kultúrtörténeti értékeit. A másik állandó kiállítás látogatóközpontunk névadójának, dr. Sterbetz István ornitológusnak állít emléket, aki ismert vadász, fotós és író is volt.

Április 15-18-ig, a négynapos ünnep alatt végig nyitva leszünk. Vasárnap és hétfőn „Húsvét a túzokok földjén” címmel tartunk programot, melynek keretében lesznek látványetetések, lehet kisállatokat simogatni, s kicsik és nagyok egyaránt bekapcsolódhatnak a játékos tojáskeresésbe.

Április 30-án, 15.30-17.30 között „Csalogányok éneke és csillagséták a túzokok földjén” címmel ismét megrendezzük hagyományos programunkat. Alkonyatkor rövid túrát teszünk, s ahogy besötétedik, távcsövek és lézerfény segítségével fürkésszük majd a csillagokat, csillagképeket.

Felújítottuk a nagy népszerűségnek örvendő állatsimogatót, ahol egy egész törpejuh-család, továbbá racka és cigája bárányok, kameruni törpekecskék várják a simogató kezeket.  Visszakerült az az idős, nagyméretű merinói juhkos is, amely nagyon barátságos, mivel évek óta kisgyerekek között nevelkedett. Vendégeink tehát bátran barátkozhatnak vele. Idén három kis nyuszink is érkezett, Vadi, Bodza és Szörmi, akik mostanra már elérték a nyolchetes kort.

A tanösvényen is történtek felújítások, kiegészítések és új elemeket is kihelyeztünk. Felújítottuk a madárváros és a madármegfigyelő leskunyhó között elhelyezkedő madáritatót, valamint a rovarhotelt is. Kiegészítettük a mezítlábas tanösvény-szakaszt: egy fakkba tobozt raktunk, kialakítottunk egy aprócska vizes területet, egy másik helyre téglát, keresztben elvágott fakorongot, nádköteget és diótermést tettünk. A mezítlábas tanösvény nemcsak játék, hanem az egészségmegőrzést is szolgálja, ugyanis frissíti a vérkeringést.

Újdonság és érdekes látványelem a tanösvény 4-es állomásánál az a vízhatlan anyagból készült nagy szikibagoly-lepke, amely néhány szárnycsapást is képes megtenni.

A Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont szállásépületében 48 fő számára tudunk kellemes pihenési lehetőséget biztosítani. Ideális helyszínt kínálunk baráti, családi rendezvényekhez, osztálykirándulásokhoz, sátorozáshoz. A szabadtéri főzés, bográcsozás feltételei is adottak.

Idén is szeretettel várjuk Kedves Vendégeinket! Programjainkról, szálláslehetőségeinkről a rehely@kmnp.hu email címen, illetve az alábbi telefonszámokon érdeklődhetnek: +36 66 483 083, +36 30 445 2409.

 

megfigyelőtoronymegfigyelőtorony

réhely