Apácalúd bukkant fel a kardoskúti Fehér-tónál

A november 12-i madárszámlálás alkalmával egy apácaludat is megfigyeltek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a kardoskúti Fehér-tónál. A ritka vendég azóta is rendszeresen látható a nagy lilikek közé vegyülve, tehát már legalább egy hete itt tartózkodik.

Ezekben a napokban igazán színes a madárvilág a Fehér-tó térségében. Legutóbb 13 800 darut és 12 500 vadludat számoltunk. Népes a récék tábora is, a tőkés récék közé vegyülve csörgő, fütyülő, kanalas és nyílfarkú récék is felbukkannak. Láttunk arany- és ezüstliléket, bíbiceket, havasi partfutókat, nagy pólingokat. A lúdfélék többségét természetesen most is a nagy lilikek alkotják, de megfigyeltünk köztük 14 vörösnyakú ludat, egy kis liliket sőt, egy apácaludat is.

Az apácalúd tengeri lúdfaj, Skandinávia északi részén, Grönlandon és Oroszország északi részein költ. Fészkét tengerhez közeli, sziklás élőhelyekre rakja és pehellyel béleli ki. Általában 2-6 tojást rak. A kikelt kislibák gyakran csak hatalmas ugrásokkal tudják megközelíteni a vizet.

A telet az apácaludak jellemzően Nyugat-Európában töltik, Magyarország tehát nem esik a vonulási útvonalukba. Nálunk legtöbbször csak szórványosan, magányosan fordulnak elő, elvegyülve a nagy lilikek tömegeiben. Jellegzetes mintázatú, fekete-fehér tollazatuk alapján (melyről a nevüket is kapták), könnyen felismerhetőek.

A kép illusztráció.

Fotó: Marik Pál