Álom a csillagos ég alatt: hetvenen vállalkoztak az egyéjszakás kalandra

Rekordot döntött az érdeklődés a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által immár tizedik alkalommal meghirdetett „Egyéjszakás kaland a szabadkígyósi Nagyerdőn” elnevezésű program iránt, melyet augusztus 26-27-én tartottunk meg.

A cél ezúttal is az volt, hogy természetszerető emberek együtt töltsenek egy beszélgetős, kedélyes estét, s az erdőben, a csillagos ég alatt hajtsák álomra a fejüket. A programra mintegy 70-en látogattak el, s közülük 50-en az éjszakát is a kígyósi Nagyerdőben töltötték. Külön figyelemre méltó, hogy a résztvevők több mint fele gyermek volt, köztük szép számmal óvodáskorúak, sőt egy 10 hónapos csecsemő is a szabadban éjszakázott. Vendégeink egyharmada már nem az első alkalommal vett részt a programon.  

Évek óta hagyomány, hogy közösségi felajánlás keretében a résztvevők is gazdagítják valamivel az egyéjszakás kaland programját. A gyulai Mészáros Krisztina például az éjszakai lepkékről osztott meg velünk hasznos információkat. A lepkéket egy megvilágított fehér lepedővel csalta közel hozzánk, így gyönyörködhettünk bennük és szép fotókat is készíthettünk. A másik közösségi hozzáadott érték a pálinkakóstolás volt: a békéscsabai Lunczner Zoltán 9 különböző pálinkát hozott, melyek mindegyike a Kígyósi-pusztán megtalálható vad gyümölcsökből (például kökény, galagonya, vadkörte) készült.

Az alkonyati és a hajnali órák hagyományosan a madárgyűrűzés órái, de ez a tevékenység most nem hozta a várt eredményt, a nagy meleg miatt ugyanis minimális volt a madármozgás. Ennek ellenére azért néhány barátposzáta, tövisszúró gébics, széncinege, sőt egy errefelé kuriózumnak számító kerti rozsdafarkú is a hálónkba akadt. .

A nagy érdeklődésre való tekintettel az éjszakai csillagfényes túrát is megtartottuk, melynek során zseblámpák nélkül, csak a természetben adott fény mellett kirándulunk a Kígyósi-tanösvényen. A városi környezetben élő emberek számára nagy élmény volt megtapasztalni, hogy az erdő éjszaka sem félelmetes, pont olyan biztonságos, mint nappal.

túra1
Fotó: Kapitány Sándor
túra2
Fotó: Kapitány Sándor
túra2
Fotó: Gál Zoltán
túra4
Fotó: Gál Zoltán