Állatstrand a Körösvölgyi Állatparkban

Minden év nyarán hírt adunk arról, hogyan viselik a hőséget a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának lakói. A kánikula idén is arra késztette nem csupán az embereket, hanem az állatokat is, hogy lehetőségeikhez mérten védekezzenek az időjárás szélsőségei ellen.

A legmelegebb órákban az alföldi tájak is elcsendesülnek, leggyakrabban pirkadatkor vagy szürkületkor mozognak, táplálkoznak legszívesebben az állatok. Napközben igyekeznek jó pár fokkal hűvösebb, árnyékos helyeket és a vizek közelségét keresni.     

Az állatpark lakóinak is igyekszünk biztosítani a megfelelő hűsölési lehetőséget. Szerencsére a szarvasi Anna-liget több száz éves fái minden kifutóra, röpdére, állatházra megfelelő árnyékot vetnek. Nyári időszakban sűrűn feltöltésre kerülnek a gímszarvasok, a jávorszarvasok és a vaddisznók dagonyái, melyben hűsítő sárfürdőt vehetnek. A sár nem mellesleg az élősködők elől is kiválóan véd. Kurszán és Ajsa a két kifejlett farkas is mindig kapnak a fürdőzési lehetőségen. Igazi, önfeledt móka számukra a vízben való játék.

Más fajok igyekeznek a föld alá bújva átvészelni a legmelegebb órákat. A borzok, az aranysakálok kotorékuk hűvösébe húzódnak, az európai bölények pedig szívesen vesznek porfürdőt.

Az ivóvíz gyakori pótlása elengedhetetlen a hőségben. Ilyenkor az állatok nem csak sűrűbben isznak, hanem némelyikük szívesen bele is fekszik az itatóba. A holló, az uhu vagy az uráli bagoly például hatalmas strandolást tud rendezni.

 

állatstrandállatstrand

 

állatstrand

állatstrand