Állatparki híradó: Partifecske költőtelep épül az állatparkban

A Körösvölgyi Állatpark átmenti zárva tartása alatt rendszeresen állatparki híradóval jelentkezünk, hogy történéseinkről senki ne maradjon le ezen időszak alatt sem.

Az állatparkban kialakított mesterséges tó mellett egy olyan méretes halom került kialakításra, mely alkalmas fészkelő helyül szolgálhat hazánk legkisebb fecskefaja, a partifecske számára. A partifecske leginkább folyó menti partfalak, leomlott lösz- és homokfalak fészkelője, de emberi tevékenységhez közeli helyeken, homokbányákban, különféle építkezések során keletkezett frissen ásott föld falakban is szívesen költ, ha megfelelő minőségű helyet talál magának. Telepes fészkelő. Sokszor több száz, de akár több ezer párból álló kolóniákat is kialakíthat. Táplálékát a levegőben szerzi, leginkább apró hártyásszárnyú rovarokkal, szúnyogokkal, levéltetvekkel, legyekkel, kérészekkel táplálkozik.

A függőleges fal omladékokba fészeküregeit maga vájja, melyet először a hím kezd építeni, majd a tojó is bekapcsolódik. A fiókák ezekben a ragadozóktól védett fészeküregekben kelnek ki, gyakorta úgy időzítve, hogy az, az egyik kedvelt táplálék időszaki megjelenésével, a kérészrajzással szinkronban legyen.   

A partifecskék költésre alkalmas élőhelyei egyre fogyatkoznak, ezért nem árt az emberi odafigyelés és segítség számukra. Az állatparkban létrehozott domb délnyugati oldalán lépcsőszerűen két függőleges falfront került kialakításra. Annak érdekében, hogy a partifecske szem számára vonzóbb legyen a potenciális fészkelőhely, kollegáink néhány mesterségesen fúrt üreget is kialakítottak a falakon.

Partifecske fészek 1.
Fotó: Bencsik Antal Zsolt
Partifecske fészek közelről
Fotó: Bencsik Antal Zsolt
Partifecske fészek 2
Fotó: Bencsik Antal Zsolt