Állatparki híradó: Egyre aktívabbak a mókusok

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának átmenti zárva tartása állatparki híradóval jelentkezünk, hogy ezen időszak alatt se maradjon le senki az eseményeinkről.

Az állatparkban bemutatott mókuspáron és utódjaikon kívül a faj vadon élő példányaival is találkozhatunk a szarvasi Anna-ligetben. A fürge állatok szervesen hozzátartoznak a liget mindennapjaihoz. Ilyenkor tavasszal élénk aktivitásuk észlelhető.

A világos hasú, barnás árnyalatú mókusok még a téli bundájukban láthatóak, ami jóval vastagabb és sötétebb a nyári bundánál, valamint a füleiken lévő szőrpamacsok is látványosabbak ebben az időszakban. Színezetük jól segíti a környezetükben való elrejtőzést, mely nem csak évszakonként, hanem élőhely típusonként is eltérhet. A fenyőerdőkben szinte kizárólag csak feketés- vagy sötétbarna példányok találhatók, míg a lombhullató erdőkben a vörösesbarna típus az uralkodó.

Most leginkább élelem és párkeresés közben lehet megpillantani őket. Változatos táplálékukat főleg tobozok, fakéreg, növényi nedvek, makktermések, dió, mogyoró, különféle bogyók, gombák, rovarok, madártojások, sőt esetenként madárfiókák is alkotják.

Tavasszal a mókusház mókusai is megépítik jellegzetes, gallyakból, ágakból, levelekből álló, alsó bejárattal ellátott gömbfészkeiket, melyekben a kicsinyeiket nevelik és az éjszakákat töltik. 

Íme, képes és videós híranyagunk.   

videó megnézhető itt 

Mókus
Fotó: Bencsik Antal Zsolt
Mókus
Fotó: Bencsik Antal Zsolt