Állatparki agancskörkép- Tisztított a jávor, hullajt az őz

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjában számos szarvasféle kerül bemutatásra. A hím egyedek pompás agancsait szinte mindenki megcsodálja.

Bátor, a gímszarvas bika idén hatalmas agancsot növesztett, melynek tömege a 8 kg-ot is megközelítheti. Február végétől nyár elejére, azaz kb. 120 nap alatt fejlődött ki ékes „csontkoronája”, mely megdöbbentő, de szinte szemlátomást, akár 1 cm-ert is növekedett naponta. A bikák kb. 10-14 éves korukig, évről-évre egyre-nagyobb és erőteljesebb agancsot növesztenek, majd öregedvén, egyre kisebb tömegű agancsot építenek, szaknyelven visszaraknak.

Az egyes szarvasfélék fejdísze fajra jellemző. A dámszarvas agancsa a középágak felett jellegzetesen ellapátosodik. A Körösvölgyi Állatpark jávorszarvas bikája még fiatal példány, második agancsa egyelőre villásan ágazik el. Aki mostanában sétál a Körösvölgyi Állatparkban, az már az agancsot borító szőrös bőrtől azaz, a barkától megtisztított állapotában figyelheti meg kontinensünk legnagyobb testű szarvasféléjének fejdíszét. Az agancsszáron még lóg a némi barka, melyet az állat a viszkető érzés miatt, fákhoz, tereptárgyakhoz dörzsölődve tisztít le a frissen kifejlődött agancsról. A kifejlett európai jávorszarvas bika agancsa, akár 10-11 kilogrammos tömegűre is megnőhet.  

Az őzbakok agancsukat ilyenkor az ősz folyamán hullajtják le. A folyamat során az agancstőnél a csontsejtek körkörösen elhalnak, majd az agancs lehullik viselője fejéről. Minden agancsra egységesen érvényes, hogy a szakemberek számára információt szolgáltatnak az azt elhullató egyedekről.  

A Körösvölgyi Állatpark az idén még az alábbi nyitva tartási rend szerint várja kedves vendégeit.

https://www.kmnp.hu/hu/nyitva-tartas-a-korosvolgyi-allatparkban