Állatok őszi környezetünkben

Az ősz beköszöntével a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyén, a Körösvölgyi Állatparkban is elkezdték a fák színes leveleiket hullatni, a hőmérséklet fokozatosan csökken, egyre többször esik az eső is.

Ebben az időszakban rengeteg változás zajlik a természetben, minden élőlény felkészül a téli hidegre és a táplálékban szűk időszakra.

A magasban vonuló madarak seregein kívül, ilyenkor közvetlen környezetünkben, akár a kertünkben is megannyi élőlénnyel találkozhatunk, melyek viselkedését megértve, sokat segíthetünk számukra a zavarásmentes környezet biztosításában.

A kétéltűek, hüllők elsők között kerülnek hibernált állapotba, ezért szívesen húzódnak téli búvóhelyként kerti tavacskákba, vízóra aknákba, kövek alá, egyéb, védett zugokba. A legtöbbet akkor tehetjük értük, ha zavarásmentesen hagyjuk őket kitelelni az általuk választott búvóhelyen.

A hasznos rovarok, például a méhek szintén védett hasadékokban vészelik át a hideg időszakot. Ebben legegyszerűbben lefordított virágcserepekkel segíthetünk számukra.

A sünök az aljnövényzetben, az avar takarásában telelnek, így ősszel ajánlott kerülni például a nagyobb rőzse-, vagy levélhalmok bolygatását a kertben. Mivel egy-egy összesepert levélkupac könnyen válhat az arra járó sünök lakhelyévé, ezért nem tanácsos villával vagy egyéb szúrásra alkalmas eszközzel piszkálni, átforgatni, meggyújtani az ilyen kupacokat.

   A madarak nem tudják hibernálni magukat, sok energiát igényel az, hogy éjszaka is melegen tartsák testüket. Odvas fák hiányában a mesterséges fészekodúkba is szívesen behúzódnak, hogy átvészeljék a hűvös hónapokat. Az esetleg már kinn lévő odúk belsejébe tehetünk szénát vagy forgácsot is, mivel ezek segítenek melegen tartani az állat testét. Jó szolgálatot tesznek még az örökzöld bokrok, fák melyeket nem csak éjszakázásra, hanem a ragadozók előli nappali búvóhelyként is szívesen használnak tollas barátaink. Bizonyos cserjék pl. a vadrózsa, a madárberkenye, a madárbirs, a borbolya, a tűztövis, a vadszőlő, a húsos som, a borostyán, a fagyal, a galagonya termése igazi madárcsemege.

Kis odafigyeléssel tehát sokat segíthetünk a körülöttünk telelésre készülő állatok téli túlélésének biztosításában.

Fotó: Körömi Krisztina
sikló
Fotó: Körömi Krisztina
sün
Fotó: Kalán Józsefné