A Tatársáncon és Kondoros határában is kibontotta virágait a bókoló zsálya

Magyarországon belül kizárólag a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén találhatunk bókoló zsályát. Egészen Ázsia középső részéig húzódó elterjedési területének ezek a legnyugatibb pontjai.  A fokozottan védett, tetszetős növény lila virágai május közepétől díszlenek.

A bókoló zsályának két jelentős, természetes állománya van. Az egyik az Orosháza melletti Tatársánci-ősgyepen, a másik pedig Kondoros határában, egy mezsgyében található. Tatársáncon a tőszám tavaly elérte a 180-at, Kondoroson pedig a 200-at. Ezek azonban csak a természetes, ősi állományok, az össz-tőszám ennél jóval magasabb. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság ugyanis mindkét helyszínen, a termőhelyek melletti ún. pufferterületeken magvetéssel szaporította az állományt. Tatársáncon a 2007 körüli magvetésekből származó állomány 2020-ra már elérte a 900 tövet, Kondoroson pedig a 8000 tövet. További telepített állományok találhatók az Ecsegfalva határában fekvő Ördögsáncon, valamint a Csanádi puszták részét képező Királyhegyesi-pusztán.

A bókoló zsálya virágzásának kezdete idén a hűvösebb időjárás miatt a többi növényhez hasonlóan körülbelül egy-két hetes csúszással kezdődött. A Tatársánci-ősgyepen az első virágok május 18-án jelentek meg. Itt a sikeres területkezelésnek köszönhetően mostanra már csaknem ezer tő pompázik ebből a különleges, akár 120 cm magasságot is elérő növényből.

Bókoló zsálya
Bókoló zsálya Fotó: Palcsek István Szilárd
Bókoló zsálya Fotó: Palcsek István Szilárd
Bókoló zsálya Fotó: Palcsek István Szilárd
Bókoló zsálya Fotó: Palcsek István Szilárd
Bókoló zsálya Fotó: Palcsek István Szilárd