A nagy őrgébics énekesmadár, ugyanakkor „tiszteletbeli” ragadozó is

A téli időszakban a Körös-Maros Nemzeti Park tájain is találkozhatunk nagy őrgébicsekkel. Kis szerencsével meg is figyelhetjük, ahogyan valamilyen magasabb pontról lesnek zsákmányukra, vagy a vércsékhez hasonlóan, a levegőben szitálva pásztázzák a tájat, rágcsálók után kutatva.

A nagy őrgébicsek Észak-Európából és Oroszország északi tájairól érkeznek hozzánk telelni. Első példányaik már az ősz elején megjelenhetnek. Bár rendszertanilag az énekesmadarak közé tartoznak, s nyáron főként rovarokat fogyasztanak, mégis „tiszteletbeli” ragadozóknak tekinthetjük őket, mivel télen ragadozó életmódot folytatnak: szívesen megeszik a pockokat, güzüegereket és más kis rágcsálókat. Esetenként kisebb énekesmadarakat is elkapnak. Zsákmányukat a tövisszúró gébicsekhez hasonlóan tövisekre, vagy valamilyen hegyes tárgyra tűzik.  Télen is saját revírt tartanak fenn, amely általában mindössze egy-két hektárnyi.

Magyarországon a nagy őrgébics néhány éve már költőfajként is jelen van, de csak nagyon kis számban. A népnyelven bábaszarkának is nevezett nagy őrgébics a legnagyobb méretű, hazánkban előforduló gébicsfaj.

Fotó: Marik Pál
Fotó: Marik Pál