A Maros-mentén már érik az eperfák gyümölcse

A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén május végén, június elején  megkezdődött az eperérés. A fehér és a fekete eper is bőséggel kínálja gyümölcsét.

A faeper nagyméretű, lédús és magas cukortartalmú gyümölcs. Ízletes és ráadásul nagy az energiatartalma, ezért a madarak, az emlősök, sőt, vízparti eperfák esetében a halak számára is kiváló és keresett táplálék.

Az eperfákat előszeretettel keresik fel a rigófélék, a földre hullott gyümölcsökből pedig jóízűen falatoznak a vaddisznók, szarvasok, sőt még a nyestek és nyusztok is.

Számos eperfa közvetlenül a Maros partján nőtt, s ágai a víz fölé nyúlnak, így terméseit is a vízbe hullajtja. Jól megfigyelhető, hogy eperéréskor a különböző halfajok a fa alá gyűlnek, s amint egy gyümölcs lehullik, gyors mozdulattal máris elkapják. A domolykók, pontyok, ezüstkárászok és a különböző keszegfélék is szívesen csemegéznek belőle. Kedvező körülmények között az eperfák hosszú időn, akár egy hónapon keresztül is folyamatosan, nagy mennyiségű termést adnak.

A gyümölcsre gyülekező békés halakra közben ragadozó halak, például balinok lesnek, s egy-egy óvatlan pillanatban zsákmányolnak is közülük.

Eperfa
Fotó: Balla Tihamér
eperfa
Fotó: Balla Tihamér
eperfa
Fotó: Balla Tihamér