A Körösvölgyi Állatparkban zajlott a XXX. Kaán Károly Országos Környezeti- és Természetismereti verseny terepi döntője

Immáron jubileumi, harmincadik alkalommal került megrendezésre az Agrárminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Országos Erdészeti Egyesület és számos szakmai együttműködő által is támogatott, nagy múltra visszatekintő Kaán Károly Országos Környezeti- és Természetismereti verseny.

Az 1867-ben született Kaán Károly erdőmérnök, gazdaság politikus és a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja nevéhez fűződik a magyarországi erdőgazdálkodás újjászervezése, az Alföldfásítás programja és a korszerű, állami természetvédelem megalapozása is. Erőfeszítéseinek köszönhetően született meg 1935-ben az erdő- és természetvédelemről szóló törvény (1935. évi IV. tc.), amely elrendelte a védelem alatt álló növény- és állatfajok körét, valamint a veszélyeztetett természeti értékek esetén lehetővé tette az állami védelmet is.

A természetvédelem ügye iránt elkötelezett szakember érdemei és szellemisége előtt tisztelegve a mezőtúri székhelyű Kaán Károly Versenybizottság minden évben a hazai általános iskolák 5-6. osztályos tanulói számára rendezi meg rangos szakmai versenyét. A házi fordulókon több, mint 6000 tanuló, a megyei fordulókban 700 tanuló vett részt. Közülük került ki idén is az a megyénként 25 legjobban teljesítő diák, akik a három napos döntőben mérethették meg magukat.

Az utolsó fordulóba jutott tanulók a Mezőtúri Református Kollégium dísztermében május 20-án, pénteken kiselőadásaikat mutatták be, majd május 21-én a Szarvasi Arborétum és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Körösvölgyi Állatparkjában megtartott terepgyakorlaton vehettek részt. A tanulók mindkét helyszínen elsajátított tudásukról írásbeli teszt segítségével adhattak számot. Külön örömünkre szolgált, hogy a lelkes és érdeklődő fiatalokban, napjainkban is tovább él Kaán Károly szellemisége, a természet ügye iránt való elköteleződés, így jó esély van arra, hogy köreikből kerüljenek ki a jövő elkötelezett és innovatív természetvédői is.

A verseny részleteiről, a végeredményekről erre a linkre kattintva lehet bővebben tájékozódni:

https://kaankarolyverseny.hu

A fotókat Kovács Krisztina készítette.

versenyverseny

versenyveerseny