A Körösvölgyi Állatpark állati egyéniségei

Miként az embereknél, úgy az állatoknál is felfedezhetünk jellegzetes egyéniség bélyegeket. A Körösvölgyi Állatpark lakóinál is akadnak bőven „karakter figurák.” 

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyén élő állatok közül jó néhányan az alapítás óta lakói a parknak. Óhatatlan, hogy a velük való közvetlen kapcsolat révén felfedezzünk bennük jellegzetes tulajdonságokat, melyeket talán a park visszatérő látogatói is megerősíthetnek.

Kezdjük talán Bátorral, a büszke gímszarvas bikával, akit novembertől augusztusig kézből lehet etetni, éber, érdeklődő állat, mindenre reagál, ami kifutója környezetében történik. Elsőként szalad oda a látogatókhoz, gondozóihoz. Nevéhez hűen, valóban a bátorság megtestesítője a kifutójában. Érdeklődő jelleme azonban a bőgési időszak kezdetére mindig megváltozik és a „barátságos hős” figurája egy csapásra alakul át vérmes, a teheneit védő morózus harcossá.

Pákó, a tojó holló vérbeli provokátor. Imád „belekötni” a vendégekbe, nagyon szereti, ha ráirányul a figyelem. Egy-egy élethű hangutánzással gyakran megdöbbenti a röpdéje mellett sétáló nézelődőket. Szívesen odaugrál az őt megfigyelőkhöz és olykor még egy-egy gallyal, tollal, mulcs darabbal is megajándékozza szemlélőjét, hogy megfigyelhesse, mit tesz, hogyan reagál rá az illető.

Ajsa és Kurszán, a farkas testvérpár a játékosság megtestesítői. Imádnak mind a gondozókhoz, mind a park látogatóihoz közel kerülni. Szinte örömtáncot járnak, ha valaki a volierjüknél bámészkodik. Féktelen csintalanságukat, alig tudják kordában tartani. Hannácska, a vörös róka szuka is hasonlóan huncut. Legszívesebben a nyakába ugrana a vele foglalkozó érdeklődőknek. Játékos örömében, általában visító hangot ad ki és saját tengelye körül forog.

Borcsa, az uhu méltóságos, távolságtartása mellett a vérmes jelzőt is megkaphatja. Nem várt pillanatokban meg tudja mutatni milyen tekintélyt parancsoló Európa legnagyobb testű bagolyfaja. Hatalmasra fújt tollruhájában pöffeszkedve, nesztelenül és meglepetésszerűen képes támadni.

A nap nagy részében egykedvűen tollászkodó, vagy némán gubbasztó fakó keselyűk pedig a mohóság mintapéldányai. Ha etetésre kerül a sor, nincsen náluk falánkabb, s ha kell a legkisebb koncért sziszegve és csőrt és szárnyukat csattogtatva kelnek egymással birokra.

Policht és Szabír, a Körösvölgyi Állatpark európai bölény bikái igazi jámbor óriások. Európa legnagyobb testű állatfajaként akár tarthatnánk is tőlük, de valójában mindketten ártalmatlanok, hiszen leggyakrabban lusta kérődzés vagy komótos táplálkozás közben láthatjuk őket az Anna-liget terebélyes fái alatt. Kedvenc csemegéjüket, a répát vagy almát szívesen fogadják gondozóik kezéből.

A Körösvölgyi Állatpark állati egyéniségeit mindenki megismerheti, aki ellátogat hozzánk. Az állatpark idén még december 18-ig látogatható.

A Körösvölgyi Állatpark nyitva tartásáról, elérhetőségéről erre a linkre kattintva lehet tájékozódni:

https://www.kmnp.hu/hu/nyitva-tartas-a-korosvolgyi-allatparkban

 

Szeretettel várjuk vendégeinket!