A Körös-Maros Nemzeti Parkban már fiókáikat etetik a kanalasgémek

Idén is szép számban költenek kanalasgémek a Körös-Maros Nemzeti Parkban. A legtöbb pár a Kis-Sárréten rakott fészket, de költenek a Gácsháti- és a Kenderesszigeti-halastavakon, valamint Szentes-Fertőn is.

A Kis-Sárréten a korábbi évekhez hasonlóan idén is két telepen, a Begécsi-halastavakon és az Ugrai-réten költenek kanalasgémek. Az állomány felmérése folyamatos, az elhúzódó költések miatt még nem tudjuk a pontos számot. A Begécsi-halastavakon 20-25 pár, az Ugrai-réten mintegy 50 pár költését valószínűsítjük.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon található Kenderesszigeti-halastavakon öt éve költenek rendszeresen kanalasgémek, korábban csak alkalmi fészkelők voltak. Idén egy különálló, kizárólag kanalasgémekből álló telepen 13 pár költ, további két pár pedig nagy kócsagok közé vegyülve rakta le tojásait. Zömében már tollas, nagy fiókáik vannak.

A Gácsháti-halastavakon az elmúlt években általában hat pár költött, idén is ennyit figyeltünk meg. Meglehetősen korán, már márciusban megérkeztek, hamar fészket raktak, így most már fiókáikat etetik. Idén ezen a helyszínen megfigyeltünk egy színes gyűrűs kanalasgémet is, amelyet néhány évvel ezelőtt a Fejér megyei Dinnyési-Fertő Természetvédelmi Területen jelöltek meg a szakemberek.

Szentes-Fertőn is költenek kanalasgémek, igaz, mindössze két pár neveli itt fiókáit.

Kardoskúton az utóbbi két-három hétben rendszeresen megfigyeltünk ugyan kanalasgémeket, de költésüket még nem sikerült bizonyítani. Az egyszerre megfigyelt legtöbb példány négy volt. Többször megjelentek a Nagy-Bogárzón, a Lófogó-érben és a kardoskúti Fehér-tó keleti medervégében is.

A Kígyósi-pusztán korábban sem fészkeltek és az idén sem költenek kanalasgémek. A tavaszi vonuláskor azonban gyakran felbukkannak, idén március második felében egyszerre 17 példányt is láttunk, de még május 19-én is felbukkant három kóborló példány. A KMNPI Makói Tájegységén szintén megfigyeltünk néhány kóborló kanalasgémet, de költőpárok itt sem telepedtek meg. Hasonló a helyzet a Cserebökény részterületen is, ahol az eddig megfigyelt legmagasabb egyedszám 11 volt.

kanasgémek
Fotó: Biró István