A Körös-Maros Nemzeti Park versenyzője nyerte el az Ifjú Kócsagőr Program fődíját,

a külföldi tanulmányutat a romániai Erdélyi-szigethegység Natúrparkba!

Többnapos elméleti és gyakorlati kihívássorozatot követően, szeptember 23-án ünnepélyes ceremóniával zárult a 2022. évi Ifjú Kócsagőr Program.

A kilencedik éve meghirdetett országos vetélkedőn az ország legjobb ifjú kócsagőrei, területi győztesei mérték össze rátermettségüket, szakmai ismereteiket. A rendezvény fődíját és a kapcsolódó jutalmakat Nemes Hajnalka nyerte el, akit Halász-Szegedi Fruzsina, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre készített fel.

A tíz hazai nemzeti park igazgatóság legelhivatottabb kócsagőrei mérték össze tudásukat szeptember 21-23. között a házigazda Körös-Maros Nemzeti Park legértékesebb területein. A természetvédelmi őrök széleskörű, gyakorlati természetvédelmi feladatain alapuló versenyen a szakmai tudás mellett logikai és helyzetfelismerő képességeikről, valamint leleményességükről is tanúbizonyságot kellett tennie a résztvevőknek.

A nyitónapon minden versenyző egy előadás keretében adott számot a felkészítő természetvédelmi őr mentorával töltött kéthetes szakmai gyakorlata tapasztalatairól, majd mindannyian – egy kifejezetten számukra készített – könnyített természetőri vizsgát tettek.

A következő napon különféle izgalmas és érdekes terepi feladatok várták a jelölteket, összesen tíz helyszínen. Volt ahol rögtönzött szakvezetést kellett tartani; volt ahol fajfelismerés volt a feladat, máshol védett növény állományfelmérését kellett elvégezni. A hatósági feladatokat illegális fakivágók, terepmotorosok, tűzrakók helyszíni ellenőrzése jelentette.

Az Ifjú Kócsagőr Program idei győztese végül igen szoros versenyben Nemes Hajnalka lett, akit Halász-Szegedi Fruzsina a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője készített fel. Ők vihették haza a Tutajos és a Matula díjat, valamint további nyereményük, hogy egy ötnapos tanulmányúton vehetnek részt a romániai Erdélyi-szigethegység Natúrparkban.

nyertes
Fotó: Ezer Ádám

logók