A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság is részt vett a Kéktúrázás Napján

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság is bekapcsolódott a Magyar Természetjáró Szövetség által október 9-én megszervezett Kéktúrázás Napjának programjába.

Az akció célja az volt, hogy egyetlen napon bejárják az Országos Kékkör jelzett turistaútvonalát, azaz 2580 kilométert. A távolságot 143 szakaszra osztották, melyek közül nyolc érintette a Körös-Maros Nemzeti Park területét, összesen 148,1 kilométer hosszon. Nyolc munkatársunk vállalkozott tehát arra, hogy a jelentkező túrázókat elkísérje és hasznos információkkal lássa el az adott szakaszon.

Az országban összesen 3240 túrázó rótta a jelzett útvonalakat, s estére a jeladók segítségével a rendezvény honlapján méterre pontosan kirajzolódott az Országos Kékkör útvonala. Igazgatóságunk munkatársai az említett nyolc útvonalon összesen 67 túrázót kísértek az őszi napsütéses időben.

A Körösladány és Csolt Monostor közötti 23,4 km-es szakasz bejárására tizenhárom túrázó vállalkozott. Utunk során gyönyörködhettünk a lila színben pompázó sóvirágokban és őszirózsákban. A Körös árterében haladva a fák rejtekéből gyakran felcsendült a zöld küllők jellegzetes kacagása, s szemünk elé került egy-egy kék és széncinege is. Láttunk az ártérben néhány szürke gémet, nagy kócsagot és tőkés récét is. A fák talán éppen ebben az időszakban a legszebbek, a sárga, zöld és rozsdabarna színek különböző árnyalatai váltják egymást.

A Csolt Monostor és Okány közötti, 14,5 kilométeres szakaszon tizenegy túrázó tartott velünk.  Jöttek vendégek Debrecenből, Békésről és Békéscsabáról is. A jó hangulatú túra mindvégig szép, vénasszonyok nyarát idéző, őszi napsütésben zajlott. Vésztő közelében, a régi, felhagyott szőlőskertek között több csapat énekesmadár mozgott. A mezőgazdasági területeken a ragadozó madarak közül leginkább egerészölyvek kerültek a szemünk elé, s megfigyeltünk egy földről felrepülő réti fülesbaglyot is.

Az Ecsegfalva és Dévaványa közötti, 16,5 kilométeres szakaszon 10 vendéget kísért végig Igazgatóságunk munkatársa.  Ecsegfalváról a régi vasúti töltés nyomvonalán haladtunk Dévaványa felé. Két helyen is megálltunk: a Túzokvédelmi Állomás közelében, valamint Réhelyen, a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban. Munkatársunk mindkét helyszínen rövid előadást tartott a Körös-maros Nemzeti Park Igazgatóság túzokvédelmi, illetve ökoturisztikai tevékenységéről.