A Kis-Sárréten már szépen párba álltak a nyári ludak

A nyári lúd az egyetlen hazánkban költő vadlúdfaj. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül legnagyobb állománya a Kis-Sárréten él. Az itteni halastavak, mocsarak és mocsárrétek kiváló élőhelyet biztosítanak számára.

A Kis-Sárréten a becsült költőpárok száma 350-400-ra tehető, vonulási időszakban azonban akár 4-5 ezer példány is tartózkodhat a területen. A nyári ludak a telet csapatokban töltik. Korán költő fajról lévén szó, már januártól kezdve párban mozognak, ami az utóbbi enyhe telek hatására egyre korábbra tolódik.

Február végén, március elején már tojásokon ülnek és 28 napos kotlási idő után, április elejére meg is jelennek az első kislibák. A fiókák nevelésében mindkét szülő részt vesz, példás családi életet élnek. A kislibákat vezetgető nyári lúd párok nagyon szép látványt nyújtanak. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett Bihari Madárvárta közvetlen környékén is 15-20 pár költ, így az idelátogató vendégek megcsodálhatják a környező gyepeken legelésző nyári lúd családokat. Átlagosan 5-6 fiókát vezetnek a szülők, de vannak esetek, amikor összetojás eredményeként egy fészekaljból akár 8-12 kisliba is kikel. 

A csapadékos téli időjárás eredményeként a jelenlegi időszakban a párba szakadt madarakat gyakran láthatjuk nedves gyepeken, vízállások mentén, sőt egyik-másik madár már a fészkelőhely közvetlen környékén tartózkodik.

Fotó: Biró István
Fotó: Biró István