A Jégmadár vízi tanösvény várja a kenuzás szerelmeseit

A Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körös az ország ötödik legnagyobb állóvize.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyéről, a Körösvölgyi Állatpark stégéről indulva a Jégmadár vízi tanösvény is segíti e különleges víztér megismerését.

A kizárólag kenuval, csónakkal, kajakkal, SUP-pal megközelíthető Jégmadár vízi tanösvény nyolc úszóbója állomásból áll és az Anna-ligetet is szegélyező Holt-Körös egy kilométeres szakaszán található. Az egyes állomások a holtág egy-egy jellemző állatfajáról kapták nevüket, melyekkel gyakran élőben is találkozhat a szemfüles vízitúrázó. A tanösvény névadója, a színpompás jégmadár is mindennapos látványnak számít a víz közelében. Az úszóbójákon rövid ismertetők olvashatók a holtágról, történetéről, természetvédelmi jelentőségéről, növényvilágáról, vízi gerinctelen élővilágról, a holtág halairól, kétéltűiről, hüllőiről, a madár és emlős világáról és a holtágat veszélyeztető tényezőkről is.

A Jégmadár vízi tanösvény általában április és október eleje között látogatható. Bejárásához a Körösvölgyi Állatparkban kényelmes túrakenuk, vagy csónak is bérelhető. A fél óra alatt leevezhető tanösvény megtekintésén kívül a holtágon érdemes továbbevezni, vagy a város felé lapátolva a vízről megtekinteni néhány nevezetességet, mint például a mocsári ciprusokat, az Erzsébet-ligetet, az ott átívelő hangulatos fahidat, a Bolza-kastélyt, vagy a Történelmi Magyarország mértani közepén állított emlékművet. 

A Körösvölgyi Állatparkba érkezők számára négy darab kétszemélyes és hét darab négyszemélyes kenu, valamint egy négyszemélyes csónak áll rendelkezésére, melyekhez minden szükséges eszközt, mentőmellényeket, evezőket, vízhatlan zsákokat is biztosítunk.

Az eszközök szabad kapacitás esetén akár előzetes egyeztetés nélkül a helyszínen is igényelhetők, de biztosabb elérhetőségeinken előre bejelentkezni, foglalni. A kenuk, csónak használatához minimális vízi jártasság szükséges.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

jégmadár vizi tanösvény

kenutúra
Fotó: Bencsik Antal Zsolt