A Hármas-Körös és a Tisza hullámterében is virágzik a nyári tőzike

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, a Hármas-Körös és a Tisza hullámtéri erdőiben is javában virágzik a nyári tőzike. Az állományokat a közelmúltban mérték fel Igazgatóságunk munkatársai.

Ez a hagymás, évelő növény a folyók, erek, tavak partján, tápanyagban dús, időszakosan elárasztott élőhelyeken, többnyire kisebb csoportokban fordul elő. A 35-60 cm-es növényen 2-4 hamvas, kékeszöld, egy-két centiméter széles, húsos levél nő. A levélnél nem hosszabb tőkocsány csúcsán 3-7 virág fejlődik. A harangalakban összehajló, 15-20 mm hosszú lepellevelek fehérek, csúcsukon zöld vagy sárgászöld folttal.

Virágzása az időjárástól függően április elejétől június elejéig tart. Rovarbeporzású, termései húsos toktermések. Az idén április végén volt a legszebb a virágzása.

A faj állományát Igazgatóságunk munkatársai háromévente mérik fel. Jellemzően kisebb telepekben, egybefüggő foltokban, a gát lábánál és az idősebb erdőállományok alatt fordul elő.

A nyári tőzike legnagyobb állományai Gyomaendrőd határában találhatók a Hármas-Körös mentén. Öcsödön az Álom-zugban olyan helyeken is előjött, ahol korábban amerikai kőris és gyalogakác volt. Ezeknek az idegenhonos fajoknak a visszaszorítása után kerültek elő új állományai a  Tisza folyó bal partján, Szentes, Szegvár, Mindszent és Hódmezővásárhely határában, a gát lábánál szintén előfordul a faj.

Nyári tőzike
Nyári tőzike Fotó: Őze Péter
Nyári tőzike Fotó: Őze Péter
Nyári tőzike Fotó: Őze Péter
Nyári tőzike Fotó: Őze Péter
Nyári tőzike Fotó: Őze Péter