A Dévaványai-síkon javában kotlanak a kerecsenek

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata április 5-én, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársaival közös bejárást szervezett a Dévaványai-síkon.

A cél az volt, hogy felmérjék a ragadozó madarak, köztük a kerecsensólymok fészkelésének helyzetét.

A korábbi évekből ismert hat kerecsen revír bejárása során örömmel állapítottuk meg, hogy három fészekben már megkezdődött a költés, tojásokon ülnek a madarak. Egy revírben egyáltalán nem láttuk a költőpárt, de korábban, március közepén már megfigyeltük őket, tehát valószínűleg valamilyen ok miatt meghiúsult a költésük.

A fennmaradó két fészeknél sem láttunk költésre utaló, egyértelmű jeleket. Előfordulhat, hogy valamilyen környezeti hatás, például a kedvezőtlen időjárás zavarta őket, vagy a régi fészket nem találták már elég vonzónak, ezért új, jobb helyet keresnek.

Magyarországon belül a Dévaványai-síkon költenek legnagyobb arányban természetes fészekben a kerecsensólymok. Tavaly az itt költő hat párból csupán egy választotta a traverzre felszerelt alumínium költőládát (ebben az idén nincs költés), a többiek réti vagy parlagi sasok elhagyott fészkébe rakták tojásaikat. Szívesen maradnak meg a táplálékban gazdag területeken, például a varjútelepek közelében, ahol bőven tudnak zsákmányolni a varjúfiókák közül.

A kerecsenek bizonyos mértékben ragaszkodnak az előző években bevált fészekhez, de ha jobbat találnak, akkor könnyen átcsábulnak másik helyre. Mivel a parlagi sasok nagyon szeretnek fészket építeni, gyakran költöznek új otthonba, így a kerecseneknek mindig jut elhagyott fészek, van miből válogatniuk.

kerecsen
Fotó: Halász-Szegedi Fruzsina

logók