A dél-alföldi tájakon javában virágzanak a nőszirmok

A Körös-Maros Nemzeti Park tájait járva ezekben a hetekben sokfelé megcsodálhatjuk a mocsári és a fátyolos nőszirom színes virágait. A mocsári nőszirom meglehetősen gyakori, a védett fátyolos nőszirom viszont jóval ritkábban fordul elő.

A Kis-Sárréten a Magyarországon honos nyolc nősziromfaj közül kettővel találkozhatunk. A leggyakoribb a sárga nőszirom, amelyet mocsári vagy sásoló nősziromnak is neveznek. Idén meglehetősen nagy az állománya, pompás látványt nyújtanak a mocsarakat, mocsárréteket beborító sárga virágszőnyegek.  A sárga nőszirom nem áll természetvédelmi oltalom alatt, mivel nagyon gyakori növény. Nem válogat az élőhelyekben, a kiszáradó árkok, csatornák szélén éppúgy megtalálható, mint természetes élőhelyein, a mocsárréteken, sásréteken, vízállásokon.

A védett nőszirom-fajok közül a fátyolos nőszirom szintén előfordul a Kis-Sárréten, igaz, jóval kisebb mennyiségben. Jobbára a sziki magaskórós társulásokhoz kötődik, ahol a sziki kocsord és a réti őszirózsa mellett jól megfér. Ilyen jellegű társulások nagy kiterjedésben találhatók Mezőgyán határában, a Kis-láp, a Farkasordító és a Varjas területrészeken, valamint Biharugrán, a Vaskapu-dűlőben. A növény érdekessége, hogy az említett társulástól függetlenül is előfordulnak kisebb-nagyobb tőcsoportjai.

A Hármas-Körös árterében hatalmas mocsári nőszirom állományok vannak, a sárga virágszőnyegek pompás látványt nyújtanak. Aki ellátogat a Szarvas közelében fekvő Halásztelki-tanösvényre, az több tízezer tő, virágzó mocsári nősziromban gyönyörködhet.

A Maros-ártérben szintén sok a virágzásban lévő sárga nőszirom. Nagylaktól Szegedig mindenfelé előfordul, több százas, ezres nagyságrendben. Rábukkanhatunk régi kubikgödrökben, tocsogósokban. A fátyolos nőszirom szintén megtalálható ebben a tájegységben. Lila virágait jó eséllyel megpillanthatjuk például a Bekai-legelőkön. A szabadon látogatható Bökényi-tanösvényt bejárva mindkét nőszirom-faj virágait megcsodálhatjuk.

A Kígyósi-puszta védett területét a mocsári nőszirom kisebb foltjai díszítik, itt nincsenek összefüggő állományok. Néhány tucat fátyolos nőszirom is előfordul a térségben, a Natura 2000-es területen.  

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon a mocsári nőszirom gyakorlatilag mindenütt jelen van, más nőszirom-faj azonban itt nem fordul elő.

Cserebökényben a régi folyómedrek, erek és mocsarak területén és az öntözőcsatornák rézsűjében gyakori növény a mocsári nőszirom. Idén nincsenek kiemelkedően nagy, összefüggő állományai, mert nincsenek nagyobb mocsaras területek.

Mocsári nőszirom
Mocsári nőszirom Fotó: Biró István

 

Mocsári nőszirom Fotó: Biró István
Mocsári nőszirom Fotó: Biró István