A dél-alföldi pusztákra megérkeztek az első visszatérő madárfajok   

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin már február elején megjelentek a részlegesen vonuló madárfajok első, kisebb csapatai. Mivel a tél enyhe volt, így sok madár el sem hagyta a területet, itt vészelte át a hideg évszakot.

Az átlagos telektől eltérően idén több olyan vízi- és partimadár-faj egyedei is szép számban teleltek nálunk, melyek részleges vonulók, azaz nem mennek messzire, csak lehúzódnak a Balkánra vagy a Földközi-tenger partjára. A récefajok közül gyakorlatilag egész télen láthattunk kanalas és kendermagos récéket is.

A bíbicek szintén részlegesen vonulók, rendszerint novemberben kelnek útra és februárban térnek vissza. Ezen a télen viszont nagyon sok példány nálunk telelt. Február első felében már a déli tájakról visszatérő bíbiccsapatok is megjelentek. Ebben az időszakban ugyan bekeményített a tél, a madarak biológiai órája azonban mégis azt mutatta, hogy elérkezett az indulás ideje.

Az enyhe időjárás az északról érkező darvak egy részét is megállásra késztette, gyakorlatilag egész télen szép számban voltak jelen a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Ami a ragadozó madarakat illeti, idén jóval kevesebb kékes rétihéja, vándorsólyom, rétisas, gatyás ölyv és kis sólyom telelt nálunk, mint az átlagos években.   

A tavasz közeledtét jelzi, hogy már megjelentek az örvös galambok kisebb csapatai, a vízfolyások mentén pedig február elején feltűntek a barázdabillegetők első példányai.

A kép illusztráció. 

bíbic
Fotó: Motkó Béla