A Csorvási löszgyepen virágzik a hengeresfészkű peremizs

A Körös-Maros Nemzeti Park Csorvási löszgyep részterületén javában virágzik a hengeresfészkű peremizs. A tavalyi szárazságot követő idei esőzéseknek köszönhetően ez a védett növény az átlagosnál jóval magasabbra nőtt.  

A Csorvási löszgyepen kora tavasztól egészen nyár végéig folyamatosan jelen van a sárga szín, egymás után nyílnak a sárga virágú, különböző növényfajok. Jelenleg ezt a színt a hengeresfészkű peremizs, a tejoltó galaj, a pusztai gyújtoványfű és a karcsú orbáncfű képviseli.

A hengeresfészkű peremizs június utolsó hetében kezdett virágozni, mely augusztus közepéig is eltarthat. Az idén viszonylag csapadékos volt a tavaszi és a kora nyári időszak, így a mérsékelten meleg kedvezett annak, hogy a növények az átlagosnál jóval nagyobbra nőjenek. Találtunk 80 cm-nél is magasabb hajtásokat. Megfigyeltük, hogy ezek a hosszú hajtások már el is hajolnak a saját súlyuk alatt, megdőlnek, ami a korábbi években nem volt jellemző.

Magyarországon kilenc peremizsfaj fordul elő, a hengeresfészkű a ritkábbak közé tartozik. Elsősorban a sztyepprétek, száraz gyepek, löszgyepek mészkedvelő növénye. Régebben gyógynövényként is használták, elsősorban felső légúti megbetegedések orvoslására. Népies elnevezése német örvénygyökér, illetve hengeres sertecsék. A hengeresfészkű peremizs leveleinek nagyon jellegzetes citrus illata van, ezáltal könnyű felismerni, akár még virágzás előtt is. Kiváló méhlegelő és szárazságban is jól termeli a nektárt.

hengeresfészkű peremizs
Fotó: Palcsek István Szilárd
hengeresfészkű peremizs
Fotó: Palcsek István Szilárd