A botanikai túrától a bivalypörköltig – Sikeres volt a VI. Túzokfesztivál

Több ezren látogattak el május 6-án, szombaton Dévaványára, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában megtartott VI. Túzokfesztiválra.

Programokból ezúttal sem volt hiány, ráadásul az időjárás is kedvezett, így a látogatók ragyogó napsütésben élvezhették a természet közelségét. A megnyitó ünnepségen elsőként Valánszki Róbert, Dévaványa polgármestere, majd dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója köszöntötte a vendégeket.

Természetvédelmi nyílt napról lévén szó, a fesztivál vendégei egy olyan helyszínre is eljuthattak, ahová egyébként csak külön engedéllyel lehet belépni. Nevezetesen az 1978 óta működő Túzokvédelmi Állomásra. Ide szállítják be az egész ország területéről a mentett túzoktojásokat, kikeltetik, felnevelik, majd visszavadítják a fiókákat. E tevékenység eredményeként az elmúlt évtizedekben sikerült jelentősen gyarapítani a Dévaványa térségében élő túzokpopulációt.

A VI. Túzokfesztivál szakmai programjai között kiemelkedő szerepet foglalt el a két alkalommal megtartott botanikai túra, melynek során a Dévaványai-Ecsegi puszták növényvilágával ismerkedhettek meg az érdeklődők. Sokan önállóan is bejárták a Réhelyi tanösvényt, melynek állomásain egyebek mellett a térség madárvilágával, s az egykori pákászok életmódjával is megismerkedtek. Volt íjász-, solymász-, csikós-, lovastorna- és ragadozómadár-védelmi bemutató, s természetesen az őshonos magyar háziállatokat – magyar szürke szarvasmarhákat, házi bivalyokat -, is egészen közelről tekinthették meg a látogatók.

A gyermekek körében nagyon népszerűnek bizonyult az állatsimogató és a népi játszótér, valamint a különböző kézműves foglalkozások. A színpadon egész nap zajlottak a kulturális programok. Bemutatkoztak a dévaványai és környékbeli művészeti csoportok, tapsolhatott a közönség a gyomaendrődi Körös-menti Néptáncegyüttesnek, s élvezhette Szokolay Dongó Balázs muzsikáját.

A rendezvényen senki sem maradt éhesen: a kisújszállási Horváth Kert Vendéglő szakácsai két hatalmas bográcsban, 300 kilogramm bivalyhúsból több mint 1000 adag bivalypörköltet főztek. Ráadásul 600 darab bivalypogácsás hamburgert és 200, tépett bivalyhúsos bucit is készítettek. A Dévaványai Hagyományőrző Nők Egyesülete most is helyi specialitásokkal – kürtőskaláccsal és szilvalekváros kiflivel -, kedveskedett a vendégeknek.

A rendezvényen kihirdették az idei Túzok Vándorkupa alkotói pályázat eredményeit is. Ebben az évben 16 iskolából összesen 120 pályamunka érkezett Igazgatóságunkhoz. A vándorkupát ezúttal Farkas Regina, a szentesi Kis Bálint Református Általános Iskola 5. osztályos diákja vehette át. Regina kérdésünkre elmondta: nagyon szereti a természetet, s állatorvos szeretne lenni. Több rajzpályázaton is részt vett már, tavaly az „Alkoss szabadon!” pályázat különdíját nyerte el.

A VI. Túzokfesztivál vendégei válogathattak a Nemzeti Parki Termék Védjegyes sajtok, lekvárok és egyéb finomságok között, s különféle népművészeti tárgyakat is vásárolhattak.

Köszönjük, hogy ebben az évben is ilyen sokan látogattak el hozzánk, s szeretettel várjuk Önöket a 2024-ben megrendezendő VII. Túzokfesztiválon is!