A Bekai-halom növényzetének éves természetvédelmi kezelése

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Makói Tájegységének munkatársai minden évben elvégzik a Maros-ártéren elhelyezkedő Bekai-halom növényzetének vegetációs időn kívüli kaszálását és letakarítását. Így történt ez idén januárban is.

A cél az, hogy megakadályozzuk a tájképi szempontból is rendkívül meghatározó kunhalom becserjésedését, a vastag fűavar felhalmozódását, a környező területeken előforduló inváziós fajok térhódítását és ezzel a növényzet átalakulását, elszegényedését. A halmot szegélyező, jelenleg száraz tómeder környékéről is eltávolítottuk az inváziós fajokat. A kezelés a halmon kézi lengőkaszálással történt.

A lekaszált, elszáradt növényzetet lehordtuk a halomról és szétterítettük annak közvetlen környezetében. A szétterítéssel biztosítható, hogy a halmot borító növények magjai el tudjanak szóródni a környező területeken. A Bekai-halom és környezete ugyanis rendkívül értékes növényfajoknak ad otthont. A halmon  megtalálható számos löszgyepekre jellemző faj, így a nagy vajvirág, a közönséges borkóró, a taréjos búzafű, a védett gumós macskahere és a karcsú orbáncfű.

A halom környezete nemcsak értékes növényfajoknak ad otthont, hanem egy fokozottan védett szöcskefélének, a magyar tarszának is. A halom közelében fekvő, elhagyott temetőben és annak szomszédságában, az árvízi töltésen is előfordul a magyar tarsza. Minden bizonnyal a Bekai-halom is megfelelő élőhelyet kínál számára, de itteni jelenlétét még nem sikerült bizonyítani.

A Bekai-halom Magyarcsanád Bökény településrészétől néhány száz méterre található. A Maros-ártérben közel nyolc méteres magasságával ez a legmagasabb halom, s ezáltal egy fontos, a tájképet meghatározó elem.

Fotó: Drahanovszki Gábor