A begécsi madárszámlálással is hozzájárultunk Magyarország előkelő helyezéséhez 

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a korábbi évekhez hasonlóan idén is bekapcsolódott az Európai Madármegfigyelő Napok programjába, melyet immár 30 éve rendeznek meg.

Október 1-én a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Békés megyei csoportjával közösen szerveztünk madárszámlálással és madárgyűrűzéssel egybekötött túrát a Kis-Sárréten. A találkozó ezúttal is a Bihari Madárvártán volt. A vénasszonyok nyarát idéző, szép őszi időben 52 vendég látogatott el hozzánk. A résztvevők többsége ezúttal is Békés megyéből, ezen belül is Gyuláról érkezett, de jöttek Békéscsabáról, Debrecenből és Miskolcról is.

A program kerete a madárgyűrűzés volt, melynek során 9 faj 29 egyedét sikerült befogni. A leggyakoribb madár a széncinege volt, de a cinegék és nádi énekesek mellett fogtunk egy erdei szürkebegyet is. A gyűrűzést követően gépkocsikkal átmentünk a Begécsi-halastavakra, ahol egy 6 kilométeres gyalogtúra keretében ismerkedtek a résztvevők a térség madárvilágával. Az egyik lecsapolt tóegységen nagyszámú madár táplálkozott, láttunk többek között dankasirályokat, bíbiceket, gulipánokat, nagy pólingokat és havasi partfutókat.

A nap során összesen 82 faj került elő. Közelről figyelhettük meg azt, hogy a madarak csőre mennyire specializálódott a különböző táplálékok felvételére. Ennek bemutatására különösen alkalmas volt a nagy póling lefelé hajló, és a gulipán felfelé ívelő csőre. A vadrécék közül tőkés récéből láttunk a legtöbbet, több mint 3 ezer példányt, de voltak csörgő és kanalas récék is. A még itt lévő búbos vöcsköket közelről láttuk, így többen fotókat is készíthettek róluk. Az egész évben itt tartózkodó nyári ludak között távolabbról már feltűnt egy nagy lilik csapat is, ők az ősz előhírnökei, a távoli tundrákról érkeznek hozzánk.

A ragadozó madarak közül megfigyeltünk többek között rétisasokat, halászsasokat, barna rétihéjákat, valamint egy vándorsólymot. A túra után néhányan még visszatértek a Bihari Madárvártára, a programot lezáró madárgyűrűzésre.

Az Európai Madármegfigyelő Napokon hagyományosan több mint 30 ország vesz részt. A játékos versenyben Magyarország a korábbi évekhez hasonlóan idén is jól szerepelt. A rendezvény-helyszínek számában és a résztvevők számában egyaránt első helyen végeztünk, a látott madarak számában pedig a szintén előkelő 5. helyet szereztük meg.

túra

madárgyűrűzés