Hírek, aktualitások

Kézi kaszával kezeljük a Tatársánci ősgyepet

A Körös-Maros Nemzeti Park Tatársánci ősgyep részterületének természetvédelmi kezelése különleges odafigyelést igényel. Ezen a félhektáros, fokozottan védett területen ugyanis nagyon sok értékes növényfaj található.

Lencsevégre kaptuk a Kis-Sárrét őszi színeit, látványosságait

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén minden évben hirdetünk fotóstúrákat. Erre az őszi időszakot választjuk, mivel az őszi színek, a kezdődő madárvonulás mozgalmas és látványos lehetőségeket kínál az amatőr fotósok számára. Az idei túrát október 17-én, szombaton tartottuk meg.

Parti lilék is állomásoznak a Biharugrai-halastavakon

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén elhelyezkedő Biharugrai-halastavak sokféle madárnak biztosítanak költőhelyet. Emellett a vonuló madarak számára is fontos pihenő- és táplálkozóhelyül szolgálnak.

Feketeszárnyú székicsér bukkant fel a Kardoskúti Fehértónál

Szeptember végén, október elején több napon át a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén tartózkodott egy feketeszárnyú székicsér. Legutóbb 2016-ban figyeltünk meg ilyen madarat, tehát nagyon ritka fajról van szó.

Kézi kaszával kezeljük a Tatársánci ősgyepet

A Körös-Maros Nemzeti Park Tatársánci ősgyep részterületének természetvédelmi kezelése különleges odafigyelést igényel. Ezen a félhektáros, fokozottan védett területen ugyanis nagyon sok értékes növényfaj található.

Földkábelre cserélték a légvezetéket, hogy megóvják a túzokokat

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén három és fél kilométer hosszon földkábelre cserélték a korábbi légvezetéket az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. munkatársai. A beruházás elsődleges célja a dévaványai túzokpopuláció megóvása volt.

Ritka vendég, egy kőforgató bukkant fel a nagylaposi termáltavon

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén egy errefelé meglehetősen ritka vendégnek számító madárfajt, kőforgatót figyeltek meg a szakemberek. Az elmúlt harminc év során ebben a térségben ez csupán a harmadik megfigyelés.

Sikeres területkezelés: szürkemarhák legelésznek a Kis-Sárrét mocsárrétjein

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kis-Sárrét részterületén immár 15 esztendeje legeltetéssel zajlik a mocsaras területek természetvédelmi kezelése. Az Igazgatóság vagyonkezelésében élő magyar szürke szarvasmarhák legelésükkel és taposásukkal nagymértékben hozzájárulnak a biodiverzitáshoz.

Aranyfürt: sárga virágszőnyeg a szikes pusztákon

A Körös-Maros Nemzeti Park szikes pusztáin ilyenkor, szeptemberben a sóvirágok lila szőnyegét felváltja az őszirózsák szintén lila mezeje. Több helyszínen egy errefelé ritka őszirózsafaj, az aranyfürt sárga virágaiban is gyönyörködhetünk.