Kézi kaszával kezeljük a Tatársánci ősgyepet

A Körös-Maros Nemzeti Park Tatársánci ősgyep részterületének természetvédelmi kezelése különleges odafigyelést igényel. Ezen a félhektáros, fokozottan védett területen ugyanis nagyon sok értékes növényfaj található.

Legfontosabb a fokozottan védett kónya zsálya állománya, amely az utóbbi időben örvendetes módon növekedésnek indult. Emellett olyan védett fajokban is gazdag a terület, mint a tavaszi hérics, a selymes boglárka, a kései pitypang és a macskahere. Az értékes löszpusztagyep fennmaradása érdekében nagyon fontos, hogy megfelelően legyen kezelve a terület, ne következzen be avarosodás.

A sáncoldalakon évente legalább egyszer, a sáncárokban és a pufferterületen az időjárástól függően akár többször is szükség lehet kaszálásra. A sáncoldalak kaszálásának ideális időpontja akkor jön el, amikor a védett kétszikű fajok már elszórták magvaikat. Idén szeptember első heteiben végeztük el ezt a munkát.

A meredek sáncoldalakon a kaszálást és a lekaszált növények eltakarítását mindig kézi eszközökkel végezzük, vigyázva arra, hogy a talaj felső rétege ne sérüljön, ne tömörödjön.