Lencsevégre kaptuk a Kis-Sárrét őszi színeit, látványosságait

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén minden évben hirdetünk fotóstúrákat. Erre az őszi időszakot választjuk, mivel az őszi színek, a kezdődő madárvonulás mozgalmas és látványos lehetőségeket kínál az amatőr fotósok számára. Az idei túrát október 17-én, szombaton tartottuk meg.

A kis csapat a Bihari Madárvártán gyülekezett, ahonnan a Begécsi-halastavakra mentünk. Útközben, a reggeli napsütésben a táplálkozó területről induló nyári lúd csapatok látványában gyönyörködhettünk.

Egy lecsapolt tómedernél különböző partimadarakat (bíbiceket, parti liléket, nagy pólingokat) figyelhettünk meg. A távolság miatt inkább csak hangulatképek készülhettek róluk. A vendégek kérésére a Vátyoni-erdőben folytattuk a sétát, ahol egy nagy kört tettünk, érintve a leglátványosabb és legszínesebb részeket. Hosszan időztünk a vátyoni öreg tölgynél, az „Apónál”, ahol sok szép felvétel készült.

A megelőző csapadékos időszak jóvoltából a különféle gombák bőségesen adtak témát a fotózáshoz. Különösen nagy őzlábgomba, piruló őzlábgomba, erdőszéli csiperke és a nyárfa érdestinóru került elő nagy tömegben.

Délután, a szemerkélő esőben kultúrtörténeti értékekkel ismerkedtünk Geszten a Tisza-kriptánál, a Tisza család ősi temetkezési helyén és megtekintettük a felújítás alatt álló Tisza-kastélyt és a környező parkot is.

Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István