Hírek, aktualitások

Kétéltű kikelet

Az elmúlt hetekben tapasztalt felmelegedés hatására a Körös-Maros Nemzeti Park tájain élő kétéltűek és hüllők egy része is előbújt téli rejtekhelyéről.

Kora tavaszi zsongás – egyre intenzívebb a madárvonulás

A tavasz beköszöntével a Körös-Maros Nemzeti Park tájain is egyre intenzívebbé válik a madárvonulás. A térségben most nemcsak a tavakon, hanem a pusztákon is kiterjedt vízfelületek vannak, melyek megállásra ösztönzik a vándormadarakat.

Agancshullás az Állatparkban

Bátor, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának hétéves gímszarvas bikája a napokban vetette le agancsát.

Közeledik a tavasz, megérkeztek az első partimadarak

A kiadós őszi és téli esőzéseknek köszönhetően mostanra jelentős vízállások alakultak ki a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúti-pusztákon. A napokban az első, vonuló partimadarak is megjelentek ezeken a vizes élőhelyeken.

Megszállták a fenyőrigók a Dél-Alföldet

Az utóbbi napokban rendkívüli módon megszaporodtak a fenyőrigók a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Több százas csapatok mozognak a legelőkön, kaszálókon, bokros területeken.

Itt van Zsuzsanna, de várnunk kell még a pacsirtákra

A néphagyomány szerint február 19-én, Zsuzsanna napján megszólalnak a mezei pacsirták, jelezve, hogy itt a kikelet. Idén azonban váratnak magukra, egyelőre csak egészen kis számban tértek vissza a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáira.

A Kis-Sárréten már szépen párba álltak a nyári ludak

A nyári lúd az egyetlen hazánkban költő vadlúdfaj. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül legnagyobb állománya a Kis-Sárréten él. Az itteni halastavak, mocsarak és mocsárrétek kiváló élőhelyet biztosítanak számára.

Már február elején előbújtak az első volgamenti héricsek

Idén már február legelején előbújtak a volgamenti héricsek első, virágzó példányai a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási-löszgyepen. Magyarországon belül itt található e fokozottan védett növényfaj legnagyobb természetes állománya.

Gyöngybaglyok telelnek a kardoskúti pusztán

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai nemrég rábukkantak egy új, telelő gyöngybagoly-párra a kardoskúti pusztán. A baglyok az Igazgatóság Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepének közelében, egy elhagyott hodályban találtak otthonra.