Hírek, aktualitások

Hárembe kerültek a szürkemarha tehenek

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Montág-pusztai Állattartó Telepén befejeződött a magyar szürke szarvasmarhák ellési időszaka. A csaknem 300 tehén most újra hárembe került, a tenyésztés folytatódik.

Cigája ikerbárányok születésével indult az ellési szezon  

Megkezdődött az őshonos (cigája és racka) juhok ellési szezonja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kardoskúti Sóstói Állattartó Telepén. Az első bárányok január 25-én születtek, a cigája anya ikerbárányoknak (két jerkének) adott életet.

Felhívás „Túzok Tusa2021”

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság idén XI. alkalommal hirdeti meg a "Túzok Tusa" elnevezésű, nagy népszerűségnek örvendő természetismereti vetélkedőjét az általános iskolák 5-8. osztályos tanulói számára.

A pusztai táj télen is elvarázsolja a természetjárókat

A Körös-Maros Nemzeti Parkot járva a téli időszakban is számos látnivaló akadhat utunkba. Az itteni tájaknak a hideg évszakban különös, magával ragadó hangulatuk van. Ezt a hamisítatlan téli hangulatot a madárvilág is jelzi számunkra.

A Bekai-halom növényzetének éves természetvédelmi kezelése

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Makói Tájegységének munkatársai minden évben elvégzik a Maros-ártéren elhelyezkedő Bekai-halom növényzetének vegetációs időn kívüli kaszálását és letakarítását. Így történt ez idén januárban is.

Honnan származnak a bivalyok?

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság az őshonos házi bivalyok génállományának megőrzésében is fontos szerepet vállal. A Dévaványa környéki legelőkön tavasztól késő őszig 280 bivaly segíti a védett területek természetvédelmi kezelését.

Kilencvenhét éve született Dr. Sterbetz István

Ma ünnepeljük Dr. Sterbetz István (1924-2012) születésének kilencvenhetedik évfordulóját. Beskatulyázhatatlan géniuszát jól jellemzi, hogy maradandót alkotott ornitológusként, természetvédelmi szakemberként, íróként és vadászemberként egyaránt.

Túzok vándorkupa

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság az idei évben is meghirdeti a Túzok Vándorkupa alkotói pályázatát a működési területén található települések általános- és középiskolás diákjai részére.

Pockokat is lakmároznak az áttelelő gémek

Az utóbbi években az enyhe teleknek köszönhetően egyre többféle gém telel át a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Bár táplálékukat elsősorban a vizekben keresik, télen, ha nincs más, a pockokat is szívesen megeszik.

Fajtakörzetek - Szemelvények a szürkemarhák történetéből

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében összesen 2800 magyar szürke szarvasmarha található. Az őshonos állatok legeltetésével nemcsak a védett területek természetvédelmi kezeléséről gondoskodunk, hanem a fajtamegőrzésről is.

Átlag feletti költési siker a kerecsensólymoknál

Örvendetesen stabil a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén költő kerecsensólymok állománya. Ezt támasztják alá az évente elvégzett országos állomány-felmérés 2020-as adatai is.

Megkapó látvány: vízimadarak a téli pusztákon

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin a téli időszakban is gyönyörködhetünk a vízimadarak népes csapataiban. Természetesen csak akkor, ha megfelelő mennyiségű víz van ezeken a területeken.

Zöld vetéseken telelnek a túzokok

A hazai túzokállomány több mint egyharmada a Körös-Maros Nemzeti Parkban él. Téli táplálékukról repce- és lucernavetésekkel gondoskodnak a nemzeti park szakemberei.

Télen a baglyok is behúzódnak a városokba, falvakba

Magyarországon mintegy tucatnyi bagolyfaj fordul elő. A Körös-Maros Nemzeti Park tájait járva, kis szerencsével, több fajjal is találkozhatunk, sőt télen a lakott településeken is gyakran szemünk elé kerülhetnek.