Hírek, aktualitások

Száradnak a kisvizek, kóborolnak a partimadarak

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Dévaványai-Ecsegi pusztákon a júliusi nagy meleg hatására a korábbi, rapszodikus esőzésekből megmaradt kisvizek folyamatosan veszítik el vizüket. 

A nyár végi pusztát lilára festi a magyar sóvirág

Ahogy közeledünk a nyár végéhez, a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúti-pusztán egyre több magyar sóvirág díszlik. Nemsokára egy másik sótűrő növény, a sziki őszirózsa is tömegesen megjelenik majd.

Vonuláshoz készülődnek a fehér gólyák

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain egyre népesebb csapatokban láthatjuk a fehér gólyákat. Az öreg madarakhoz július végén már az idei fiókák is csatlakoztak, együtt táplálkoznak és készülődnek a vonulásra.

A vadon rekorderei - Állatkertek éjszakája lesz a Körösvölgyi Állatparkban

Idén is közeleg az Állatkertek éjszakája. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkja a jeles esemény kapcsán ezúttal a vadon rekordereit veszi górcső alá. Az augusztus 26.-i program célja a vadvilág különleges képességeinek, bámulatba ejtő csúcsteljesítményeinek bemutatása.

Fehér tündérrózsák pompáznak a csatornákban

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kígyós-Ugrai Tájegységében nyáron számos csatornában és más kisvízfolyásban is rábukkanhatunk a fehér tündérrózsa gyönyörű virágaira.

Szél repíti szerteszét védett növényeink magvait

Végéhez közeledik a nyár, magjaikat szórják a Körös-Maros Nemzeti Park területein , így a Csanádi puszták részterületén is a honos növények. Terjedésükről a szél is gondoskodik, olykor egészen messzire repítve az érett magvakat.

A gyermektáborokba is beloptuk a természetet

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kígyós-Ugrai Tájegységének munkatársai ezen a nyáron is igen sok gyermektáborba látogattak el és tartottak érdekes előadásokat, szakvezetéses túrákat. 

Idén Cserebökényben is költött hamvas rétihéja

A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül hagyományosan két helyszínen, Dévaványa és Vésztő térségében költenek kis számban hamvas rétihéják. Idén azonban örvendetes módon Cserebökény térségében is fészket rakott egy pár.

A cselőpókok félelmetesek, de ártalmatlanok!

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain gyakran találkozhatunk cselőpókokkal, melyek méretük miatt félelmetesnek tűnhetnek ugyan, de csípésük nem jelent különösebb veszélyt.