Hírek, aktualitások

Ismerjük meg a citromsármányt!

A Körös-Maros Nemzeti Park területén többfelé találkozhatunk gyakori sármányfajunkkal, a citromsármánnyal.

A Lófogó-ér környékén már gyülekeznek a sárga billegetők

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartótelepének közelében fekvő Lófogó-ér mellett már július végén gyülekezni kezdtek a sárga billegetők. A kardoskúti Fehér-tó környékén legelésző juhnyájak körül bőven találnak maguknak rovartáplálékot.

Gyapjas gyűszűvirágok pompáznak a Kis-Sárréten

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén közel húsz éve fedeztük fel fokozottan védett növényünket, a gyapjas gyűszűvirágot. Idén a szokásosnál is több virágzó tövet számoltunk.

Virágmező pompázik a kökényesek helyén

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén a szikes gyepek közé ékelődő, magasabb, löszösebb térszíneken sokfelé találhatunk kiterjedt cserjéseket, melyeknek fő fajai a kökény és az egybibés galagonya.

Száradnak a kisvizek, kóborolnak a partimadarak

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Dévaványai-Ecsegi pusztákon a júliusi nagy meleg hatására a korábbi, rapszodikus esőzésekből megmaradt kisvizek folyamatosan veszítik el vizüket. 

A nyár végi pusztát lilára festi a magyar sóvirág

Ahogy közeledünk a nyár végéhez, a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúti-pusztán egyre több magyar sóvirág díszlik. Nemsokára egy másik sótűrő növény, a sziki őszirózsa is tömegesen megjelenik majd.