A vadon rekorderei - Állatkertek éjszakája lesz a Körösvölgyi Állatparkban

Idén is közeleg az Állatkertek éjszakája. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkja a jeles esemény kapcsán ezúttal a vadon rekordereit veszi górcső alá. Az augusztus 26.-i program célja a vadvilág különleges képességeinek, bámulatba ejtő csúcsteljesítményeinek bemutatása.

Az események már kora délután kezdetüket veszik. 15 órakor elsőként a borz testvérpár jut majd főszerephez, akik meglepetésül fürdő dézsát kapnak majd, melyet remélhetőleg a helyszínen használatba is vesznek.

Ezt követően, 16 órától kerül sor a gímszarvasok dagonyájának felfrissítésére, miközben a fajról számos érdekes információt megtudhat majd a közönség. Bátort, a Körösvölgyi Állatpark büszke gímbikáját már letisztított agancsával figyelhetik meg a vendégek. A bemutató közben kiderül majd mekkora volt az idáig regisztrált leghatalmasabb szarvasagancs, mekkora ugrásokra képes egy gímszarvas, hány tehenet számlálhat egy szarvas hárem.  

16-19 óra között tart majd az egzotikus kis állatok bemutatója, ahol az Utazoo minizoo lesz a vendégünk egy interaktív állatsimogatóval. Várhatóan kígyók, gyíkfélék, teknősök, ízeltlábúak is képviseltetik majd magukat a kuriózumok között. 

17 órától megtudhatják vendégeink mire képesek a fakó keselyűk, az égbolt csúcstartói. A madarak látványetetése közben többek között kiderül majd, mekkora a szárnyfesztávolságuk, milyen magasságokat érhetnek el, mi a legnagyobb keselyű által egyhuzamban lerepült ismert távolság, meddig bírják a természetben evés nélkül ezek a fenséges madarak, vagy mennyi húst képesek egy ültő helyükben felfalni. 

18 órakor az európai bölények következnek. Európa legnagyobb testű szárazföldi emlősei nem csupán egy tonnás súlyukkal rekordtartók. Csordaszelleműk, utódvédő viselkedésük, vándorlási szokásaik, intelligenciájuk és történetük is bámulatba ejtő.

19 órakor a jávorszarvasokról, a vadon magányos óriásairól lehet majd hallani. A Körösvölgyi Állatparkban egy jávor ikerpár, egy fiatal ünő és egy fiatal bika él, akik tekintélyes marmagassága már most tiszteletet parancsoló. Észak-Európa óriásai a jégkorszakban a Kárpát-medencében is előfordultak. Kevesen gondolnák róluk, hogy kiváló úszóként, akár 5-6 méter mélyre is képesek egyik kedvenc csemegéjükért, a vízinövényekért alámerülni.

A nap fénypontja kétség kívül 20 órától a farkasok ismertetővel egybekötött látványetetése lesz, ahol a faj lenyűgöző képességire helyezzük a hangsúlyt. Egy falkát összetartani eleve csúcsteljesítmény. De hogyan működik egy falka közösség? Mi motiválja a farkasok összetett viselkedését?  Mire képes egy farkas? Erre is fény derül majd.  

Ezen a napon az állatpark, sötétedésbe nyúlóan, este 21 óráig tart nyitva. A belépés este 17 óráig lehetséges. A programok állatparki belépőjeggyel látogathatók. Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a nyár utolsó, izgalmas eseményére.

 

Részletes program:

15 órakor: Pancsolót kapnak a borzok

16 órakor: Gímszarvas dagonya feltöltése

16-19 óráig: Egzotikus kis állatok bemutatója

17 órakor: Fakó keselyűk az égbolt csúcstartói

18 órakor: Európai bölények az erdők királyai

19 órakor: Jávorszarvasok a vadon óriásai

20 órakor: Szürke farkas rekorderek

 

Helyszín és érdeklődés:

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Körösvölgyi Állatpark


5540 Szarvas, Anna-liget 1.
Telefon: +36 30 475 1789
E-mail: korosvolgy@kmnp.hu
GPS koordináták: 46º 51’29.39” É 20º 31’ 31.57” K

plakát