Hírek, aktualitások

Szaporodik a telelő nagy őrgébicsek száma a Kis-Sárréten

 A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületének egyik jellemző téli vendége a nagy őrgébics. A faj első példányai idén a szokásosnál némileg később, csak október derekán jelentek meg, de számuk a hidegebb idő beálltával folyamatosan növekszik.

Különös halmok pettyezik a határt, szorgoskodnak a güzüegerek

A Körös-Maros Nemzeti Park őszi, téli tájait járva a tarlókon, parlagokon, sőt a gyepeken is gyakran szemünk elé kerülnek a szorgos güzüegerek által készített különös földkupacok. De lássuk, mire is szolgálnak tulajdonképpen ezek az úgynevezett güzühordások!

Karcsú apróságok: királykák a marosi erdőkben

A téli időszakban a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén is gyakran találkozhatunk hazánk legkisebb madaraival, a királykákkal. Ezek az apró énekesek néha egészen közel jönnek az emberhez.

Érkeznek a vadludak a Körös-Maros Nemzeti Park tájaira

A tél beköszöntével a vadludak is egyre nagyobb számban indultak el a déli tájak felé. A Körös-Maros Nemzeti Park területén több tradicionális állomáshelyük is van, ahol szép számban találkozhatunk velük.

Luca-búzát ültettünk, madárkalácsot készítettünk

Sikerrel zajlott a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában december 2-án megtartott „Madárkarácsony és Luca-napi szokások” elnevezésű, hagyományos programunk.

Énekesmadarak népes csapatai járják a Maros-menti erdőket

A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületét járva a hideg idő beálltával pintyfélék és citromsármányok népes csapataival találkozhatunk. A több tíz, esetenként több száz egyedből álló csapatok élelem után kutatnak.

Szokatlan helyen rakott fészket idén egy fekete gólyapár

A szakirodalom szerint a fekete gólya emberkerülő, félénk madár. A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén azonban idén mégis belterületen, egy kastély kertjében rakott fészket egy fekete gólyapár. Tette ezt annak ellenére, hogy a kastélyban építési munkálatok zajlanak.

A marosi erdők akrobatikus vadásza: a nyuszt

A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén szép számban élnek nyusztok. Ezek a ragadozó kisemlősök igazi akrobaták, nagyon ügyesen mozognak a magas fákon.