Hírek, aktualitások

Téli bundás ragadozónk, a hermelin

A Körös-Maros Nemzeti Park minden tájegységén élnek hermelinek, de csak nagyon kis számban. Legnagyobb eséllyel a vizes élőhelyek környékén találkozhatunk ezzel a rejtőzködő életmódot folytató, kistestű ragadozóval.

Megújultak a megfigyelőtornyok

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szabadon látogatható tanösvényei és megfigyelőtornyai télen is várják a természetben kikapcsolódni vágyókat. A jövő évre készülve három megfigyelőtornyunk és egy tanösvényünk felújítási munkálatai fejeződtek be.

Siker: közönségdíjas lett az Interreg projekt

A közelmúltban örömmel értesültünk róla, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság részvételével, az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében megvalósuló,

Csúcs: több mint húszezer daru éjszakázott a kardoskúti Fehér-tónál

A közelmúltban lezajlott országos szinkronszámlálás adatai szerint a jelenleg hazánkban tartózkodó darvak kétharmada a Körös-Maros Nemzeti Parkban, a kardoskúti Fehér-tónál éjszakázott. Az alkonyati órákban több mint húszezer példányt számoltunk, ami éves szinten is rekordnak számít.

Egyre több a barkóscinege a Kis-Sárréten

Barkóscinege a Körös-Maros Nemzeti Park részterületei közül leggyakrabban a Kis-Sárréten fordul elő, köszönhetően az ottani kiváló élőhelyi viszonyoknak.

Mozgolódnak, túrnak a földikutyák Tompapusztán

A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül a Battonya melletti Tompapusztai löszgyepen található a földikutyák legnépesebb állománya. Mivel ezek a különleges állatok csak nagyon ritkán jönnek a föld felszínére, így jelenlétükre leginkább a túrásokból lehet következtetni.

Tisztítsuk meg az Országot!

Megkezdődött a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében álló területek mentesítése az elhagyott, illetve illegálisan kihelyezett hulladékoktól.

Apácalúd bukkant fel a kardoskúti Fehér-tónál

A november 12-i madárszámlálás alkalmával egy apácaludat is megfigyeltek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a kardoskúti Fehér-tónál. A ritka vendég azóta is rendszeresen látható a nagy lilikek közé vegyülve, tehát már legalább egy hete itt tartózkodik.

Látványos daruvonulás a Dél-Alföldön

Mintegy százezer darumadár tartózkodik jelenleg Magyarországon. Vonulásuk most a Dél-Alföldön a legintenzívebb, a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tavon, illetve az onnan délebbre fekvő vizes élőhelyeken állomásoznak a legnépesebb csapatok.

Hogyan készüljünk fel a téli madáretetésre?

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain is beköszöntött az esős, ködös, őszi idő. Kis barátaink, a madarak fázósan húzódnak meg a fák, bokrok rejtekében. Hamarosan elérkezik az idő, amikor etetésükre is gondolnunk kell, mert a havas, fagyos tájon nehezen találnak majd élelmet.