Hírek, aktualitások

A székkutasi gyepeken már virágzik a pusztai tyúktaréj

Virágzik a védett pusztai tyúktaréj a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén. Két, egymáshoz közeli helyszínen – Székkutas határában, illetve a Kardoskúti-pusztán - is gyönyörködhetünk sárga virágaiban.

A vadlúdcsapatok összehangolt mozgásának titka a pontos kommunikáció

Legalább kétezer vadlúd tartózkodik jelenleg a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületének egyik legértékesebb vizes élőhelyén, a Nagy-Zsombék mocsarában. Az itt összegyűlt vízfelületen alkalmas pihenő- és éjszakázóhelyet találnak maguknak.

Cserebökényben már kinyíltak a ködvirágok

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén február közepétől már tömegesen virágzik a tavaszi ködvirág. Ahol nagyobb mennyiségben nyílik, ott szinte ködszerű bevonatot képez a talajfelszínen.

Utaznak a pókok, úszik az ökörnyál a rétek felett

Az utóbbi napokban a Körös-Maros Nemzeti Park rétjeit járva egyre gyakrabban láthatunk ökörnyálat a levegőben. Ezek a vékony, ragacsos fonalak fontos szerepet töltenek be a pókok életében, ugyanis rajtuk utazva hódíthatnak meg maguknak új élőhelyeket.

Találkozzunk az Utazás Kiállításon!

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság is megjelenik 2024. február 22-25. között az UTAZÁS+ Nemzetközi Turisztikai Kiállítás és Élményfeszten, melynek idén Gyula és Békés vármegye lesz a belföldi díszvendége.

A Dél-Alföldön már megszólaltak a mezei pacsirták

A Körös-Maros Nemzeti Park egyes pusztaterületein már Zsuzsanna-nap előtt megszólaltak a mezei pacsirták. Igaz, még nem a szépséges nászéneküket hallatták, csupán néhány rövid strófával hívták fel magukra a figyelmet.

Vízimadár sokadalom az állatpark taván

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatpark bemutatóhelyének különösen szemet gyönyörködtető része az állatpark félhektáros tavacskája, ahol a látogatók talán a legtöbb időt töltik nézelődéssel.

Kerecsensólymok vadásznak a Nagy-Zsombék récéire

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületének Nagy-Zsombék elnevezésű mocsarában az év elejére jelentős mennyiségű víz gyűlt össze, és ez vonzza a vízimadarakat. A récék nyomában egy rájuk vadászó kerecsensólyom-pár is megjelent.

Tavaszias időben barangoltunk a Vátyoni-erdőkben

Borongós, szeles időben indultak útnak február 10-én, akik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kis-Sárrétre meghirdetett túráját választották szombati programnak. A kirándulók ezúttal a Vátyoni-erdők téli világába nyertek betekintést.

Kék alga: zöldes-barnás, zselészerű telepek a nedves gyepeken 

Télvíz idején a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületének nedves gyepterületeit, vízállásos pusztarészeit járva, találkozhatunk a kissé bizarr megjelenésű, zselészerű kék algákkal. De milyen élőlény is voltaképpen ez a kocsonyaszerű képződmény?