Ökológiai gazdálkodás az Igazgatóság gyepterületein

Az ökológiai gazdálkodás, mint környezetkímélő területhasznosítási gazdálkodási módszer, kiemelt szerepe a biológiai sokféleség megőrzésében vitathatatlan.

Az ország „öko” minősítésű területeinek arányát növelve a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság is belépett a minősítési rendszerbe. A csatlakozás 2002-ben történt egy kisebb gyepterülettel, azóta szinte minden évben bővül a bevont területek listája. Az elmúlt évben az Igazgatóság használatában lévő gyepterületek már több mint 90 %-a ökológiai minősítésű. Ezek a gyepterületek az Igazgatóság majd minden részterületén megtalálhatóak.

Ezeket a természetvédelmi szempontból is kivételes értékű legelőket és réteket az Igazgatóság őshonos állatállományai tartják karban. A tápanyagutánpótlást az állatok trágyája adja, kemikáliák pedig nem kerülnek kijuttatásra. A tanúsítást a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. végzi.

Igazgatóságunk minden saját használatban lévő területén extenzív gazdálkodást folytat, ezért is tervezzük a szántó hasznosítású területek, valamint az állatállomány bevonását is a minősítési rendszerbe.

Fotó: Mogyorós Edit Nóra
Fotó: Mogyorós Edit Nóra