Agancshullás az Állatparkban

Bátor, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának hétéves gímszarvas bikája a napokban vetette le agancsát.

Ez a jeles, ugyanakkor teljesen természetes esemény minden évben a február közepétől március közepéig tartó időszakban következik be.

Ilyenkor, a tavasz kezdetén nemcsak az emberek, hanem a gímszarvasok szervezetében is változik a különböző hormonok szintje. Az állat agancsrózsáinál ún. csontfaló sejtek jelennek meg, amik felfalják a kötőszövetet, így a koponya részét képező csontcsap és az agancsrózsa elválik egymástól - ezért "veszíti el" az állat az agancsát.

Az új agancs szinte azonnal növekedésnek indul, és nyár közepére nyeri el teljes méretét. Ez idő alatt puha, erekkel sűrűn átszőtt, finom bőrréteg, úgynevezett háncs, vagy barka védi a növekvő csontréteget, a leendő agancsot, ami megfelelő táplálkozás esetén akár napi 2-2,5 cm-t is képes fejlődni. Az újonnan kifejlődő agancs teljesen megőrzi a korábbi, már elhullajtott formáját, csak évről-évre nagyobbá és terebélyesebbé válik.

Bátor évről évre lehullatott agancsai a Körösvölgyi Állatpark gímkifutójának falára kerülnek bemutatási céllal, hogy vendégeink is végig kísérhessék, hogyan fejlődött pompás fejdísze az évek során.

Fotó: Bencsik Antal Zsolt
Fotó: Bencsik Antal Zsolt
Fotó: Bencsik Antal Zsolt