Kora tavaszi zsongás – egyre intenzívebb a madárvonulás

A tavasz beköszöntével a Körös-Maros Nemzeti Park tájain is egyre intenzívebbé válik a madárvonulás. A térségben most nemcsak a tavakon, hanem a pusztákon is kiterjedt vízfelületek vannak, melyek megállásra ösztönzik a vándormadarakat.

Északról érkező téli vendégeink többsége lassan elhagyja a térséget, délről viszont folyamatosan érkeznek a nálunk, illetve tőlünk északabbra költők. A Kis-Sárréten a legnagyobb madártömegek általában a Biharugrai-halastavakon és a környező mocsarakban pihennek meg rövidebb-hosszabb ideig. A halastavak egy részét most csapolják, így bőséges élelmet találnak bennük a madarak. A nagy tömegekben itt telelő nagy lilikek száma napról- napra fogyatkozik, de még így is legalább tízezren vannak. A vadrécék közül a fütyülő récék mennyisége a napokban tetőzik, jelenleg mintegy 3 ezer példányt számoltunk. A csapolások táplálékban gazdag iszapfelületén nagyon sok gázlómadár, elsősorban nagy kócsag, szürke gém és a napokban visszatért kanalas gém kutat élelem után. A helyi madarászoknak sikerült két, színes gyűrűvel jelölt kanalasgémet is megfigyelni. Az egyik példányt a Hortobágyon jelölték 10 évvel ezelőtt, a másikat pedig Olaszországban, 5 évvel ezelőtt.

A parti madarak közül a Kis-Sárréten jelentős számban vannak bíbicek (2 ezer példány), aranylilék és nagy pólingok, de a piroslábú cankók, pajzsos cankók, havasi partfutók, gulipánok és nagy godák száma is napról napra növekszik. A pusztákon már észak felé tartanak a kékes rétihéják és a gatyás ölyvek.

A Kardoskúti-pusztákon most nemcsak a Fehér-tavon, hanem a környező pusztákon is sok a víz. A tó környékén a napokban 2500 bíbicet számoltunk, de Székkutas és Kardoskút között legalább 5 ezer példány mozog, s számuk folyamatosan emelkedik. Aranylilékből a legnagyobb mennyiség a tó déli, rekonstrukciós kiöntésén van, 1900 példányt számoltunk. A környező pusztai vizeken is több százas csapatokban mozognak.

Megérkeztek a Szaharától délre telelő böjti récék első példányai is, így már az összes úszóréce-faj megfigyelhető a kardoskúti Fehér-tavon. A vonuló récék közül legnagyobb számban fütyülő, csörgő, és nyílfarkú récéket láthatunk.  A csörgő és a fütyülő récék nemcsak a Fehér-tavon, hanem a pusztai vizeken is gyakran és nagy számban megpihennek, főként a csajági és a fecskési területeken. Már énekelnek a pacsirták, a seregélyek pedig többezres csapatokban mozognak. Megkapó látvány, amikor megjelenik egy kerecsensólyom, s egyszerre 4-5 ezer seregély kavarog a levegőben. Az áttelelő nagy lilikek egy része (9 ezer példány) is itt van még a területen, de kezdenek visszajönni már a  dankasirályok is. Március legelején megérkeztek az első gulipánok.

A Kígyósi-pusztán sok a vízállás, ezért sok a madár is. Napról-napra változik a kép, egyes fajok mennek, helyettük mások jönnek. A napokban mintegy 3 ezer vadludat és 2 ezer récét számoltunk. A tőkés récék már fogynak, a fütyülő récék száma viszont elérte az 1200-at. Sok a csörgő, kanalas és nyílfarkú réce, sőt megjelentek az első böjti és kendermagos récék is. Több ezer bíbic és több száz dankasirály mozog a pusztában. Megjöttek az első gulipánok és az átvonuló bütykös ásóludak is.

A Csanádi pusztákon szintén jelentős a vízborítás, aminek köszönhetően már legalább ezer aranylile és 4 ezer bíbic tartózkodik itt. A vadludak száma a korábbi 15 ezerről 3 ezerre csökkent. A sasok, a kerecsensólymok és a pusztai ölyvek revírben vannak már, a gatyás ölyvek pedig elmentek. A varjak szintén tatarozzák fészkeiket, készülnek a tojásrakásra.

A  Dévaványai-Ecsegi pusztákon már énekelnek a sordélyok, ez is jelzi a tavasz közeledtét. A pusztai vizeken több száz bíbic és több ezer seregély mozog és százával láthatunk aranyliléket is. A klasszikus tavaszi partimadarak (pajzsoscankók, pólingok) Dévaványa térségébe még nem érkeztek meg. Nap, mint nap látjuk, ahogyan termikelnek az észak felé vonuló darvak. Kiszínesedtek, nászruhába öltöztek a túzokok, készek a dürgésre és a párzásra.

A récefélék megjelenése elsősorban a halastavakon illetve az időszakosan kialakult vízállásokon észlelhető, főként fütyülő és csörgő récék vannak, de március 4-én már 8 cigányrécét is megfigyeltünk. Összesen 9 ezer nagy lilik mozog a térségben: Ecsegpusztán 5 ezer, a Kenderesszigeti-halastavakon 4 ezer.  Megfigyeltünk vonuló havasi pityereket és láttunk egy meglehetősen korán érkezett, világos színváltozatú törpesast is a dévaványai Túzokvédelmi mintaterület felett. Az erdőkben a cinegék, az erdőszéli bokrosokban pedig a citromsármányok éneke jelzi, hogy visszavonhatatlanul itt a tavasz.

Gémek a lecsapolt halastavon. Fotó: Tóth Imre