Január 27-én, szombaton a Biharugrai-halastavakhoz várta téli túrára a természetbarátokat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

Az immár két évtizedes múltra visszatekintő túrán ezúttal kilenc érdeklődő vett részt, akik Gyuláról, Békéscsabáról, Dévaványáról, illetve Konyárról érkeztek.

A reggeli találkozó ezúttal is a Bihari Madárvártán volt, ahonnan gépjárművekkel átmentünk a Begécsi-tavakra és egy öt kilométeres gyalogos sétát tettünk a tavak gátjain.

Az évszakhoz képest enyhe, de szeles időben a vártnál némileg kevesebb madarat figyelhettünk meg, ennek ellenére a túra végig jó hangulatban telt. Utunk során folyamatosan repültek át a fejünk felett kisebb-nagyobb vadlúdcsapatok, melyekben zömmel nagy lilikek voltak, de nyári ludak is keveredtek közéjük. Egy lecsapolt tó fenekén tucatnyi nagy póling táplálkozott az iszapban. Egy másik tavon barátrécékben gyönyörködtünk. A gácsérok már szépen kiszínesedtek, mivel közelít a költési idő.

Távolabb, a récék között bütykös hattyúk úszkáltak. A legérdekesebb látvány kétségkívül a fészkeléshez készülődő rétisas-pár volt. Távolról, spektív segítségével megfigyeltük a hatalmas, már több éve használt fészküket is. Vadászó, fiatal rétisast szintén sikerült megfigyelnünk. A téli csendet néha hollók korrogása törte meg.

A kirándulást a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” elnevezésű, országos program keretében szerveztük meg. Bízunk benne, hogy jövőre ismét találkozunk ezen a hagyományos kiránduláson!

túra
Fotó: Tóth Imre