magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Az én állatparki cimborám- képzőművészeti pályázat
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Kevesebb fiókát nevelnek a gólyák
 
Idén az átlagosnál eggyel kevesebb fiókát nevelnek a Körös-Maros Nemzeti Park területén fészkelő fehér gólyák. A jelenség hátterében többféle ok húzódik.
   
 
Magyarországon 1958-tól ötévente, az 1990-es évek eleje óta pedig a legtöbb megyében rendszeresen végeznek gólyaállomány-felméréseket. A KMNPI illetékességi területén is évenkénti felmérésekkel követik nyomon a szakemberek a gólyaállomány létszámváltozását, egészségi állapotát, s a rájuk leselkedő veszélyeket.
 
A KMNPI munkatársai az idén is felmérték a működési területen költő gólyapárokat. Az adatok összesítése és értékelése még nem zárult le, de egy gyorsjelentést már tudunk adni az eredményekről.
 
Több tényező is befolyásolja azt, hogy egy adott évben hány pár költ és mennyi fiókát nevelnek. Az egyik ilyen tényező, hogy milyen kondícióban érkeznek vissza tavasszal, azaz volt-e a telelőterületükön elegendő táplálék, s zavartalan volt-e az útjuk. Az idén a vonulásban lehetett valamilyen hátráltató tényező, mert más madarakhoz hasonlóan a gólyáknál is kettészakadt a mezőny. Egyesek egészen korán, márciusban megérkeztek, majd egy másfél hét kihagyással már április második felére, fejeződött be a fészkek foglalása. A korábbi évekhez hasonlóan most is mintegy 500 pár fehér gólya foglalt fészket a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén.
 
Az időjárás szintén fontos befolyásoló tényező. Ha a tojásos illetve a kisfiókás időszakban többnapos hidegfrontok, esők, viharok jönnek, akkor sok tojás vagy fióka elpusztulhat. Idén még áprilisban is volt nagyobb hóesés, május vége felé pedig betört a térségbe egy hidegfront. Valószínűleg ez lehet az oka annak, hogy meglehetősen sok fészekben egyáltalán nem nevelkedett fióka.
 
Ahol szerencsésen kikeltek az utódok, ott igen erősen jelentkezett a táplálékhiány kérdése. Az aszály miatt nagyon kevés vízfelület maradt, így a gólyák étlapjáról sok helyen hiányoztak a halak és a kétéltűek. Földi gilisztákat és ízeltlábúakat (sáskákat, szöcskéket) találtak ugyan, de ezekből nagyon sokat kellett megfogniuk ahhoz, hogy megfelelően tudják táplálni utódaikat.
 
Egyszerre több tényező vezetett tehát ahhoz, hogy idén a szokásos négyfiókás fészkek helyett a háromfiókásak vannak többségben. Négyfiókásból keveset, ötfiókásból pedig egyetlen egyet sem találtunk. Sok fészekben csupán egyetlen fióka nevelkedik.
 
 
 
 
 
   
 
2017.08.02.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design