Birkanyírás ragyogó napsütésben, Kardoskúton

Békéscsabáról, Szarvasról, Szentesről, Orosházáról és Tótkomlósról is érkeztek vendégek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság április 20-án megtartott, „Birkanyírás – juhászok élete a Kardoskúti-pusztán” című programjára.

A nap egyik legizgalmasabb eseménye a kézi, azaz hagyományos módon, ollóval történő juhnyírás volt. A bemutatót a makói Dani István tartotta, aki többgenerációs juhász családból származik. A nyírást az igazgatóság kezelésében élő, őshonos juhállomány egy-egy cigája illetve rackajuhán mutatta be.

A gyakorlati bemutató előtt természetesen szó esett arról, hogy az állatokat hagyományosan Szent György nap (április 24.) környékén hajtották ki elődeink a legelőkre. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartótelepén ma is ezt a hagyományt követjük. A kihajtás előtt a juhokat megszabadítjuk téli gyapjúbundájuktól. Igazgatóságunk munkatársa rövid ismertetőt tartott a juhász életformáról, amely meglehetősen szerteágazó tudást igénylő életforma volt. Ezt az ősi tudást apáról fiúra adták át egymásnak a generációk. A juhászoknak jól kellett ismerniük a legelőket, a növényeket és az állatok viselkedését. Egy kicsit botanikusok, zoológusok, ökológusok és esetenként állatorvosok is voltak ők.

A mai védett területeken található gyepek kialakulásában, fenntartásában évezredeken át szükség volt a legelő állatok folyamatos jelenlétére. Igaz ez napjainkban is: a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság is legeltetéssel biztosítja a védett területek természetközeli állapotának fenntartását, az ősi gének fennmaradását.

A rendezvény keretében vendégeinknek lehetőségük nyílt Nemzeti Parki Termék Védjeggyel ellátott tejtermékek kóstolására és megvásárlására is. Ezúttal Német Zsolt, székkutasi kistermelő hozta el tehéntejből készült, védjegyes termékeit. A nap során mindenki ingyenesen tekinthette meg a Kardoskúti Madárvonulás Múzeumának kiállítási anyagát.

A juhnyíráshoz, illetve a gyapjúhoz kapcsolódóan a gyerekeket kézműves foglalkozás, nemezelés is várta. Egyebek mellett kis kalapokat, tarisznyákat készítettek. Nagy örömünkre szolgált, hogy a rendezvény látogatóinak fele gyermek volt. A program jó hangulatához a szép időjárás is nagyban hozzájárult.

birkanyírás
Fotó: Palcsek István Szilárd
birkanyírás
Fotó: Palcsek István Szilárd
birkanyírás
Fotó: Palcsek István Szilárd