Vadvízország – Sétáljanak velünk a kisvátyoni legelőkön!

Április 27-én, szombaton reggel 9.00 órától „Vadvízország” címmel Biharugrán, a Kisvátyoni-legelőn szervez túrát a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

A Kisvátyoni-puszta és környéke a nemzeti park Kis-Sárrét részterületének egyik legértékesebb és egyben tájképi értékekben is leggazdagabb része. A halastavak és erdők által körülvett, nagy kiterjedésű gyepeken a közelmúltban igazgatóságunk egy vizes élőhely-rekonstrukciót hajtott végre. A rekonstrukció célja az volt, hogy a mély fekvésű területek mocsarai, mocsárrétjei egy téli, kora tavaszi vízfeltöltést követően megfelelő költő- és táplálkozóhelyet biztosítsanak a gazdag madárvilágnak.

Ezeket a vizes legelőket járjuk körül a séta során és megismerkedhetünk az értékes, időszakosan vízzel borított területek jellegzetes madár- és növényvilágával. A Kisvátyoni-legelőhöz gépkocsival megyünk ki, majd ott egy körülbelül 5-6 kilométeres körutat teszünk. Közben a nemzeti park megfigyelőtornyából jól áttekinthetjük ezt a gazdag természeti értékekkel bíró területet. Nagy tömegben virít majd a sárga nőszirom, a szárazabb részeken agárkosbor példányaival találkozhatunk, miközben különböző récefajok, gólyatöcsök, nyári ludak és egyéb partimadarak, nádi énekesek látványában gyönyörködhetünk.

Ha szerencsénk lesz, a közelben költő rétisas-párok is megjelennek a rétek fölött, nagy riadalmat okozva a vízen táplálkozó madárseregnek. Esős idő esetén gumicsizma ajánlott, egyébként bármilyen túrázásra alkalmas lábbeli megfelel. Lehetőség szerint távcsövet, fényképezőgépet hozzanak magukkal!

A találkozó helyszíne: Biharugra, Földesi-telep, GPS koordináták: 46°56’20.76” 21°34’48.24”, időpontja reggel 9.00 óra. A kirándulás várhatóan 13.00 óráig tart. Információ, jelentkezés: Biró István tájegységi csoportvezetőnél (+36 30 475 1785).

túra
Fotó: Biró István
túra
Fotó: Biró István