Titkok tárultak fel az Állatkertek Éjszakáján

Augusztus utolsó péntekjén igazi titkok tárultak a vendégek szeme elé a Körösvölgyi Állatparkban.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyén az idei Állatkertek Éjszakája című országos program keretében az állatpark mindennapi életének színfalai mögé is elkalauzolta vendégeit.

A takarmány-bemutató keretében a látogatók megtekinthették, megszagolhatták, megtapinthatták azt a több tucat eleség félét, melyet a Körösvölgyi Állatpark lakói fogyasztanak. E rögtönzött kiállítás keretében azt is megtudhatták mely eleség, melyik állat kedvence, kik a legkényesebb és kik a legfalánkabb evők a parkban, miért van szükség koplaló napra, vagy hogyan zajlik a kérődzés.
 
A szarvas és vaddisznó dagonya ezúttal az érdeklődők szeme előtt került feltöltésre, így mindenki megfigyelhette milyen önfeledten örülnek az állatok a tartálykocsi csövéből kifolyó hűsítő vízfolyamnak. A gímszarvasok kicsit vonakodva, a vaddisznók pedig minden szégyenérzet nélkül vetették magukat a sárfürdőbe.
 
Ezután izgalmas állatparki vizit következett Dr. Zima János, a park állatorvosa vezetésével. A látogatók számos, érdekes állatorvosi eszközzel is találkozhattak ebben a programrészben.
 
Nem sokkal ezután az egzotikus, meghívott „vendégek” vették át a főszerepet, jelesül egy negyedévszázados, hatalmas sarkantyús teknős, és egy nem kevésbé impozáns szenes teknős megtekintésére és ismertetőjére is sor került. A szenes teknős néhány napos kicsinyei láttán, nehéz volt elképzelni, hogy 25 év múlva ők is elérhetik apjuk 20-25 kg-os mérettartományát.
 
A délután ismertetővel egybekötött látványetetésekkel folytatódott, ahol a gímszarvasok, bölények, fakó keselyűk kapták a főszerepet. Sötétedés után került sor a farkas vacsorára, ahol 4 hónapos Aisa és Kurszán, a park szürke farkasai kapták meg a jól megérdemelt marha cupákokat. Szemeik elöszőr csak a kifutójuk távoli szegletében csillantak meg a zseblámpák fényében, majd az ínyenc falat segített leküzdeni félénkségüket. A felbátorodott kölykök a nap zárásaként fergeteges játékba fogtak a vendégek legnagyobb örömére.
 
A park ezen a napon 21 órakor zárt, így mindenki bepillantást nyerhetett az állatpark állatainak éjszakai életébe is. Muflon, róka és bölény szemek csillantak a zseblámpák fényénél.
 

Fotó: Mátyus Sándor
Fotó: Mátyus Sándor
Fotó: Mátyus Sándor
Fotó: Bencsik Antal Zsolt
Fotó: Bencsik Antal Zsolt
Fotó: Bencsik Antal Zsolt
Fotó: Bencsik Antal Zsolt